Nevarno

Nova afera: perutnino s salmonelo na trgovskih policah zamolčali

T.L.
16. 11. 2016, 10.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na ministrstvu se branijo, da je okuženemu mesu že potekel rok uporabe in da ni bilo v prodaji. Kaj pa zamrzovalne skrinje?

Profimedia
Kljub obvestilu o okužbi je meso ostajalo v prodaji.

Pri perutnini iz Poljske, ki jo je prodajala ena od hrvaških trgovskih verig, je analiza pokazala na prisotnost nevarne salmonele, o čemer pa hrvaška javnost ni bila obveščena več kot tri tedne. Po poročanju hrvaških medijev bi opozorilo o okuženi perutnini javnosti moralo posredovati ministrstvo za kmetijstvo, ki pa tega ni storilo. Index.hr je poročal, da bodo po njihovih informacijah odgovorni na ministrstvu zaradi tega že danes sankcionirani. 

Piščančje meso, ki ga prodaja ena od hrvaških trgovskih verig, so dali v analizo 21. oktobra, nadzor pa je odkril, da je meso okuženo s salmonelo. Gre za piščančje prsi, ki so na Hrvaško uvoženi s Poljske. Informacija o okužbi pa je bila šele 11. novembra objavljena v evropskem sistemu RASFF (sistem hitrega obveščanja za živila in krmo). 

Za obveščanje državljanov glede odpoklicev izdelkov s tržišča je zadolženo omenjeno ministrstvo. Zakaj se v tem primeru to ni zgodilo? Še posebej, ker je prav oktobra v hrvaški javnosti odjeknil primer smrti malega dečka zaradi okužbe s salmonelo. Takrat so s tržišča umaknili jajca, za katera so sumili, da so okužena, čeprav so analize pokazale, da niso bila okužena. 

Na ministrstvu pozabljajo na zamrzovalne skrinje

Za Jutarnji list so ob najnovejši aferi na ministrstvu povedali, da je piščančjemu mesu potekel rok uporabe že preden so prejeli laboratorijske izvide in da zato meso ni bilo več na tržišču. Dodajajo, da je bila zato informacija v sistemu RASFF klasificirana le kot "obvestilo" in ne kot "opozorilo". Na ministrstvu trdijo, da okuženo meso na Hrvaškem ni bilo več v prodaji  v času, ko so prejeli obvestilo.    

Pri Jutarnjem listu pa s pojasnilom ministrstva niso najbolj zadovoljni. Pišejo namreč, da se je okuženo meso še prodajalo v času, ko so čakali na laboratorijske izvide. To pa - teoretično - lahko pomeni, da ima okuženo meso po nakupu meseca oktobra lahko danes nekdo še shranjeno v zamrzovalni skrinji. Analiza dokazovanja prisotnosti salmonele sicer traja okoli pet dni.