NATO

Stoltenberg po izvolitvi Trumpa z nekaj opozorili

K.A./STA
13. 11. 2016, 12.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je po zmagi Donalda Trumpa na predsedniških volitvah v ZDA opozoril, da sredi zapletenega mednarodnega položaja in varnostnih vprašanj "odhajanje na svoje ni ena od možnosti".

Profimedia
Jens Stoltenberg

"Smo pred največjimi varnostnimi izzivi naše generacije," je v dejal v prispevku za britanski Observer.  Trump je med predvolilno kampanjo pod vprašaj postavil trdnost zavezništva in med drugim menil, da bi morale zaveznice - "za katere ljudje v ZDA še slišali niso" - za vojaško pomoč ZDA najprej poravnati svoje finančne obveznosti.

Po izvolitvi sicer še ni povedal, kakšna bo njegova politika glede Nata, a so njegove napovedi, ki bi zamajale temelje organizacije kolektivne obrambe, zbudile veliko nelagodja med evropskimi zaveznicami. Zdaj po njegovi izvolitvi pa še posebej in danes se bodo tudi na to temo v Bruslju sestali zunanji ministri EU.

Stoltenberg je v prispevku za Observer poudaril, da "zdaj ni čas za spraševanje o partnerstvu med Evropo in ZDA", čeprav Trumpa ni izrecno omenjal.

Poudaril je, da je bil peti člen pogodbe o Natu, ki govori, da je "napad na enega napad na vse", doslej v več kot polstoletni zgodovini zavezništva uporabljen le enkrat - ob terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001.

Več kot 1000 evropskih vojakov je v Afganistanu "plačalo najvišjo ceno" v operaciji, ki je bila neposreden odgovor na te napade, je poudaril Stoltenberg, bivši norveški premier.

Nato je omogočil integracijo Evrope in končal hladno vojno. "Evropski voditelji so vedno razumeli, da iti na svoje ni prava možnost," je še poudaril generalni sekretar Nata.

Dodal je, da zavezništvo še vedno igra ključno vlogo v boju proti terorizmu. Nato se je tudi postavil po robu "vse bolj samozavestni Rusiji," je zapisal Stoltenberg in poudaril, da je povečana prisotnost Nata v bližinah meja Rusije učinkovito sredstvo odvračanja napada, ne pa agresija.

Profimedia
Donald Trump je Američane v praznični poslanici pozval k poenotenju.

Priznal je sicer, da bi evropske države morale okrepiti svoje obrambne proračune, na kar je med kampanjo opozoril tudi Trump. ZDA namreč nosijo levji delež stroškov za obrambo v Natu; po navedbah francoske tiskovne agencije AFP okoli 70 odstotkov skupnih sredstev, ki jih za vojaštvo nameni vseh 28 članic Nata.

"V teh negotovih časih potrebujemo močno ameriško vodstvo in tudi Evropejce, da prevzamejo pošten del bremena. A predvsem moramo priznati vrednost partnerstva med Evropo in Ameriko. To je še naprej nenadomestljivo," je še zapisal Stoltenberg.