USTAVNE SPREMEMBE

V Italiji množični protesti

K.A./STA
13. 11. 2016, 12.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Več tisoč ljudi je v soboto v Firencah protestiralo pred ustavnimi spremembami, ki jih načrtuje vlada Mattea Renzija in o katerem bodo predvidoma 4. decembra na referendumu odločali tudi volivci.

Arhiv Svet
Matteo Renzi

Protestirali so predvsem podporniki desnih strank. Pozivali so, naj volivci predlagane reforme na referendumu zavrnejo. Po navedbah organizatorjev protestov se je v Firencah zbralo okoli 50.000 ljudi. Po navedbah drugih virov pa "le" 12.000 ljudi.

Vlada v Rimu trdi, da bodo ustavne reforme državi prinesle večjo stabilnosti - posebej spričo dejstva, da se je na Apeninskem polotoku v 70 letih zamenjalo 63 vlad. Z reformami bi skrčili pristojnosti senata. Izvoljeni predstavniki ljudstva tako ne bi več mogli strmoglavljati vlad in trajno blokirati zakonskih predlogov. Kritiki se na drugi strani bojijo, da bodo ustavne reforme ogrozile ločitev oblasti.

Od referenduma bo odvisno politično preživetje premierja Renzija, ki vlado v Rimu vodi dve leti in pol. Večinski referendumski "ne" Italijanov bi mu zadal hud udarec. Glede na javnomnenjske raziskave bi tabor nasprotnikov sprememb v tem trenutku na referendumu zmagal, a s tesno prednostjo.