Aleksandrina dežela

Rusi odkrili skrivno nacistično vojaško oporišče

S.R.
22. 10. 2016, 18.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ruski znanstveniki poročajo, da so na Arktiki naleteli na vojaške bunkerje, zarjavele naboje in druge relikte iz druge svetovne vojne.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Oporišče, ki se nahaja na otoku Aleksandrina dežela in je od severnega pola oddaljeno 1000 kilometrov, je bilo zgrajeno leta 1942, leto po tem, ko je Adolf Hitler vdrl v Rusijo.

Rusija naj bi zdaj tam želela postaviti lastno trajno vojaško postojanko. 

Nemci so kompleks, ki so ga poimenovali s šifro »Schatzgraber« ali »lovec na zaklade«, v prvi vrsti uporabljali kot vremensko postajo. Leta 1944 so se tam nameščeni znanstveniki zastrupili z mesom severnega medveda, rešila pa jih je šele nemška podmornica. Vse od takrat je bilo oporišče zapuščeno. Odkrili so ga šele po 72 letih, na območju pa so našli več kot 500 predmetov, vključno z veliko količino dokumentov, so poročali pri Daily Mail. Številni najdeni predmeti so zaradi hladnega ozračja še vedno dobro ohranjeni.

Oporišče je s svojimi vremenskimi poročili med drugo svetovno vojno ključno prispevalo k načrtovanju premikov nemških enot, podmornic in ladij. Zaradi pomenljivega imena pa številni verjamejo, da je imela postaja še drugo skrivno nalogo, in sicer lov za starodavnimi artefakti.