Opustošenje

VIDEO: Kaos in nove smrtne žrtve

T.L./STA
8. 10. 2016, 10.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na Floridi je orkan zahteval štiri človeška življenja.

Reuters

Orkan Matthew v zadnjih urah nadaljuje pot uničenja po mestu Savannah v Georgiji. Na svetovnem spletu številni posnetki pričajo o moči in katastrofi, ki jo orkan pušča za sabo. Po tednu dni divjanja po Karibih, kjer je najhuje prizadel Haiti, je orkan v petek zvečer oslabil v orkan 2. kategorije s hitrostjo vetrov do 180 kilometrov na uro. Na Floridi je zahteval štiri smrtne žrtve.

V okrožju St. Lucie reševalci zaradi vetra in dežja niso mogli pravočasno pomagati ženski in moškemu, ki ju je zadela kap. V okrožju Volusia je drevo padlo na žensko, ki je zunaj hranila živali, v okrožju Putnam pa je drevo pod seboj pokopalo žensko v njeni prikolici. Zaradi orkana je na Floridi brez električne energije ostalo več kot milijon ljudi.

Bo vendarle izgubil moč?

Orkan Matthew bo po napovedih vremenoslovcev danes dosegel obalo pri Charlestonu v Južni Karolini. Zatem naj bi se obrnil proti vzhodu, kjer naj bi izgubil moč in postal tropska nevihta.

Največje neurje v zadnjem desetletju je povzročilo okrog 5000 odpovedi poletov, vendar pa se letališča na jugu Floride, ki mu je bilo prizanešeno, spet odpirajo. Zaprt ostaja zabaviščni park Disney World pri Orlandu, težave imajo v železniškem in cestnem prometu, pa tudi turistične ladje za križarjenja.

Orkan je na Haitiju, po še vedno nejasnih in nepopolnih podatkih iz te najrevnejše države na svetu, zahteval več kot 800 smrtnih žrtev. Štirje ljudje pa so zaradi orkana umrli v sosedi Haitija na otoku Hispaniola, Dominikanski republiki. Kubo je le prepihal, smrtnih žrtev pa ni bilo, prav tako tudi ne na Bahamih. Za zdaj se katastrofalne napovedi o Matthewu še niso uresničile.

Reuters