Katastrofalni orkan

VIDEO: Po orkanu se zdaj bojijo izbruha kolere

M.K./STA
7. 10. 2016, 08.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Orkan Matthew, ki je na Haitiju po zadnjih podatkih terjal več kot 393 smrtnih žrtev, je sinoči prispel do Floride, vendar na srečo ni udaril na kopno, ampak je ostal v Atlantiku.

Profimedia
Orkan je po divjanju na opustošenem Haitiju pustil za sabo na stotine mrtvih.

Preden je orkan prispel do ZDA, je orkan pihal po Bahamih, vendar od tam o smrtnih žrtvah ne poročajo. Prav tako na srečo ni bilo mrtvih na Kubi, kjer so oblasti pravočasno poskrbele za evakuacijo ogroženih območij.

Orkan zelo prizadel Haiti

V najrevnejši državi sveta je po zadnjih podatkih orkan terjal več kot 393 smrtnih žrtev. Samo v mestu Roche-a-Bateau je bilo več kot 50 smrtnih žrtev. V Bližnjem mestu Jeremie je bilo porušenih 80 odstotkov zgradb. V provinci Sud je bilo uničenih približno 30.000 domov. 

Končne številke o smrtnih žrtvah ne bodo znane še nekaj dni, saj so bile komunikacije slabe že pred neurjem. Na Haitiju se sedaj zaradi poplav bojijo vnovičnega izbruha kolere, kot se je to zgodilo po potresu leta 2010, ko je bolezen zahtevala 10 tisoč žrtev.

Profimedia
Zdravstveni delavci na Haitiju napovedujejo vnovičen izbruh kolere.

Evakuacija v ZDA

Predsednik ZDA Barack Obama je razglasil izredne razmere za Florido, Georgio in Južno Karolino, s čimer je sprostil zvezno pomoč. 

Guvernerji omenjenih držav so medtem ukazali evakuacijo obalnih območij, ki je prizadela več kot dva milijona ljudi. Zaradi orkana, ki je do Floride prispel z vetrovi okrog 210 kilometrov na uro, je brez elektrike ostalo okoli 80 tisoč odjemalcev.

Poleg evakuacij so na Floridi zaprli letališče, zaustavili železniški promet in med drugim tudi zabaviščni park Disney World v Orlandu.

Meteorologi napovedujejo, da bo orkan prispel do Južne Karoline, nato pa se bodisi obrnil proti odprtemu morju, bodisi pomaknil nazaj proti jugu, kar bi pomenilo, da bo Florida v naslednjih dneh prejela še en udarec.

Profimedia
Na Floridi so se pripravili na orkan.

Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton je zaradi neurja guvernerja Floride zaprosila, naj podaljša rok za registracijo volivcev, vendar pa ji je republikanec Rick Scott odvrnil, da so imeli volivci več kot dovolj časa, da to storijo. Clintonova je tudi umaknila politične oglase z vremenskega kanala, ker so jo republikanci obtožili oportunizma.