Pretiravanje

Z orkani strašijo prebivalstvo?

G.G.
6. 10. 2016, 11.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Konzervativni voditelj radijske oddaje Rush Limbaugh meni, da ameriški Nacionalni center za orkane (NHC) pretirava z nevarnostjo orkanov, da bi prebivalce prepričal v podnebne spremembe.

Profimedia
Posledice orkana Katrina v New Orleansa.

Populistični Limbaugh vidi zaroto, ki jo kujejo demokrati v navezi z meteorologi, da bi ljudem vbili v glavo, da so podnebne spremembe ena od najnevarnejših groženj Američanom. V svoji oddaji »The Rush Limbaugh Show« je navrgel, da v NHC namerno izdajajo lažne alarme, ki ne dobijo potrditve v dejanskih orkanih. Pravi, da že od leta 2005, ko je v ameriški zvezni državi Louisiani divjal orkan Katrina, ni bilo močnejšega orkana.

Limbaugh je sicer priznal nevarnost orkana Matthew, ki je na Haitiju in drugod na Karibskem otočju zahteval 16 smrtnih žrtev, a pravi, da se vetrovi ob prihodu na celino (ZDA) umirjajo.

Meteorologi mu seveda oporekajo. Ne gre za »orkansko sušo« pojasnjuje vremenoslovec Jonathan Erdman. Že res, da ni bilo orkanov tretje ali višje stopnje, bilo pa je veliko »manjših«, ki so prav tako prinašali poplave, močne vetrove, skratka opustošenje s smrtnimi žrtvami.