promocija za slovenijo

Erjavec zadovoljen, da za Türka niso vložili preveč sredstev

G.G./STA
6. 10. 2016, 11.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Slovenskega kandidata Danila Türka po pričakovanju niso izbrali za generalnega sekretarja Združenih narodov. O tem ima svoje mnenje tudi zunanji minister Karl Erjavec.

Mediaspeed
Karl Erjavec meni, da je bila kandidatura Danila Türka dobra promocija za Slovenijo.

"Očitno je bil Portugalec Antonio Guterres kompromisna oseba v tej konstalaciji v mednarodnem prostoru," je poudaril Erjavec, pri čemer je omenil različne krize, s katerimi se sooča svet, in napete odnose med ZDA in Rusijo. Prvi mož med upokojenci meni, da je bila na vrsti za najvišji položaj v svetovni organizaciji vzhodna Evropa, zato "smo bili optimisti in pričakovali smo, da bo kandidat prvič prišel iz te regije, vendar je očitno mednarodna politika želela osebo, ki predstavlja kompromis v trenutni mednarodni situaciji."

Erjavec je menil, da je imela kandidatura bivšega slovenskega predsednika smisel. Po njegovih besedah je bil Türk ves čas v ožjem krogu, vendar če so se članice Varnostnega sveta odločile, da lahko kandidat prihaja tudi zunaj vzhodne Evrope, ni bilo možnosti, da bi uspeli.

Kot je poudaril, je bilo med kampanjo vzpostavljenih veliko stikov, bilo je veliko lobiranja in pogovorov, ves čas je bila aktivna tudi slovenska diplomatska mreža. "Dobro je tudi, da nismo porabili ne vem koliko sredstev za to kandidaturo, ker tudi če bi vložili ne vem koliko milijonov, mislim, da bi bila odločitev jasna, da kandidat ne bo prišel iz vzhodne Evrope," je dejal.