Orkan Matthew

VIDEO: Orkan grozi ZDA. Ukazali so evakuacijo okoli dveh milijonov ljudi

G.G./STA
6. 10. 2016, 07.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Orkan Matthew je po tednu dni pustošenja na Karibih zahteval najmanj 16 smrtnih žrtev. Meteorologi niso prepričani, kam se bo orkan obrnil. Čez noč se je pomikal prek Bahamov in lahko nocoj doseže obalo Floride, zato so v ZDA ukazali evakuacijo dveh milijonov ljudi.

Reuters
Porušene barake v mestu Les Cayes na Haitiju.

Matthew je v torek udaril na Haiti s hitrostjo vetra okoli 230 kilometrov na uro in je opustošil jugozahodni del države. Do srede zvečer so uradno potrdili deset smrtnih žrtev, vendar je zahodni del otoka odrezan in komunikacije so slabe, zato lahko število še naraste.

Zaradi orkana so na Haitiju za nedoločen čas preložili nedeljske predsedniške volitve. Te potekajo tudi v šolah in cerkvah, ki jih sedaj uporabljajo kot zavetišča. ZDA so proti Haitiju poslale približno tisoč vojakov in obljubile uvodno pomoč v višini 1,5 milijona dolarjev.

Matthew je nato oplazil vzhodni del Kube in porušil ali poškodoval več hiš v mestu Baracoa in njegovi okolici. Dosegel je tudi ameriško vojaško bazo in taborišče Guantanamo.

Največji orkan na tem območju v zadnjem desetletju se je nato pomikal proti severu, preko Bahamov. V ZDA so ukazali evakuacijo okoli dveh milijonov ljudi. Večinoma z obalnih območij Floride, pa tudi v Južni in Severni Karolini in Georgii.

Obseg orkana je okoli 75 kilometrov in čeprav meteorologi niso prepričani, kam se bo obrnil, bo skoraj zagotovo vsaj oplazil del kopnega.