Prisluhniti telesu

Izzivi, ki jih prinesejo leta

U.B.
6. 10. 2016, 07.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ni treba čakati prav dolgo, da nas prvič uščipne v križu, a to ni edina težava, ki se lahko pojavi preprosto zato, ker smo pač malce starejši. Naše telo nas je neslo skozi življenje, zdaj pa morda pri opravljanju svojih nalog potrebuje nekaj pomoči, pa naj bodo to očala, slušni aparat, opornico ali pa zgolj veliko potrpljenja in razvajanja.

Profimedia
Tenis v zrelih letih? Zakaj pa ne.

Z zdravim načinom življenja in rednimi pregledi pri zdravniku lahko nekaj teh težav preprečimo in nekaj vsaj odložimo ali zmanjšamo, a seveda ne vseh in ne za vedno. Dobro pa je, če znamo telesu prisluhniti in se pravi čas odzvati, ko potrebuje pomoč.

1. Ostanimo v pogonu
Dobro delovanje sklepov je pomembno za gibanje, gibanje pa za dobro delovanje sklepov (tudi ko že malce boli). Sklepi se z leti obrabijo in govorimo lahko o osteoartrozi, ki pesti kar štiri petine starejših. Da bi jo preprečili, moramo ohraniti telesno težo pod nadzorom (da bodo sklepi manj obremenjeni. Sami sklepi morajo ostati v pogonu. Mišice pa moramo ohranjati krepke (predvsem hrbtne in stegenske)), da nam pri nošenju teže lahko pomagajo. Pomembno je, da si s prehrano zagotovimo dovolj vitaminov C, D in E.

2. Trdno na nogah
Vitamina D nam z leti pogosto manjka, ker nismo veliko na soncu, pomemben pa je (skupaj s kalcijem in še drugimi rudninami) tudi pri ohranjanju zdravih kosti (preprečevanju osteoporoze). Osteoporoza pa seveda ni del normalnega staranja, ampak je že bolezen. Z gibanjem in ohranjanjem mišične mase ter z vajami za ravnotežje se obvarujemo tudi padcev in zlomov, po katerih se je še težje postaviti nazaj na noge in ohraniti samostojnost.

Profimedia
Raziskovalci pravijo, da sta mrežnica in osrednji živčni sistem med seboj povezana, kar pomeni, da bi se spremembe v možganih lahko odsevale v celicah mrežnice.

3. Uravnoteženo poslušanje 
Središče za ravnotežje je del slušnega organa, še enega, ki nam jo lahko z leti malce zagode. Včasih je morda res dobro, če kakšno neumnost preslišimo, a če radi hodimo v družbo, v gledališče ali pa zgolj ne želimo zamuditi nobene besede svojih vnukov, potem je že dobro, če razmislimo o pomoči slušnega aparata. Pravijo, da se ga precej lažje navadimo, če z njim poskusimo čim prej in ne šele potem, ko si težave dolgo ne priznamo. Izbira na tržišču je danes kar pestra, imamo pa tudi obdobje preskušanja in privajanja na ta danes že precej diskreten pripomoček. 

4. Oster pogled v prihodnost 
Prav nič diskretna pa se ne trudijo več biti očala, ki nam pomagajo ob morebitnem starostnem pešanju vida. Njihova ponudba je tako pestra, da si zagotovo lahko izberemo takšna, da nas le še pomladijo. Če je to vse, je težava rešena in kar naenkrat imamo roke spet dovolj dolge za branje. Seveda pa ne bo odveč pozornost na nekatere bolezenske spremembe na očeh, ki so s starostjo čedalje bolj pogoste in nekaterih (še posebno glavkoma) ne moremo opaziti brez temeljitega očesnega pregleda. 

S skrbjo za telo skrbimo tudi za oči, to pa pomeni zdravo prehrano, gibanje, spanec, sproščanje in izogibanje škodljivim navadam, kot sta kajenje ali čezmerno pitje alkohola. Z zdravjem oči povezujejo antioksidante, kot so vitamin C, vitamin E, cink, lutein in zeaksantin.

5. Uhaja in nagaja

Po 65. letu naj bi imelo težave z uhajanjem seča kar 70 odstotkov žensk, če se s tovrstnimi težavami spopadate, torej nikakor niste sami in ni vam treba samo potihoma trpeti. Tu nam jo spet zagodejo mišice, v tem primeru medeničnega dna, ki lahko popustijo. Poskusimo z vajami, morda nam jih še uspe okrepiti (še boljše je, če vaje delamo že prej, preventivno) in težavo zmanjšati, sicer pa sodobna medicina ponuja še nekaj rešitev, o katerih se lahko posvetujete s svojim zdravnikom. 

Pri moških je inkontinence manj, kar pa ne pomeni, da jim leta ne prinesejo težav z odvajanjem seča. Zakrivi jih povečana prostata, zajemajo pa vse od pogostega tiščanja na vodo in njenega uhajanja, do prekinjanja curka in še drugače oteženega mokrenja. Na zdravje prostate med drugim dobro vpliva prehrana s križnicami (zelje), ribami (omega-3 maščobne kisline) in kuhanim paradižnikom. Ne pozabimo niti na jabolko na dan. Če se težave vendarle pojavijo, pa nikar ne odlašajmo z obiskom pri zdravniku

profimedia

6. Res je, nismo več tako prožni
Naše žile postajajo z leti manj prožne in bolj trde (arterioskleroza). To še ni bolezen, a srce je zaradi tega bolj obremenjeno, večja je možnost, da pride do visokega krvnega tlaka. Seveda pa lahko hkrati pride tudi do bolezenskih sprememb (ateroskleroze), ko se v stene žil nabirajo še maščobe. Za preprečevanje bolezni srca in žilja (preventivo) nikoli ni prepozno, pravijo strokovnjaki. Z zdravim načinom življenja upočasnimo tudi staranje žil. Redno moramo meriti tudi krvni tlak, holesterol in sladkor, da lahko še pravi čas ukrepamo in preprečimo zaplete. 

Kronične bolezni so s starostjo pogostejše, a čeprav pridejo, to še ne pomeni, da ne moremo z njimi še naprej živeti. Če ravnamo po nasvetih zdravnikov, jih pogosto lahko obvladujemo in ne pustimo, da bi one obvladovale nas.

7. V družbi je lepše
Življenje prinese tudi izgube, in čeprav se včasih spopadamo z občutkom osamljenosti, ni treba, da se jim povsem vdamo. Vzdržujmo stike z bližnjimi, vnuki, sosedi, prijatelji in poiščimo nove v skupinah za samopomoč, društvih upokojencev, društvih bolnikov ali v telovadni skupini. Če se res znajdemo v stiski, pomaga tudi pogovor. Ena od možnosti je, da pokličemo in se naročimo na pogovor k svetovalcu (031 704 707, Posvet). Še ena možnost, kadar se v hudi stiski znajdemo sredi noči, pa je, da takrat pokličemo telefon za Klic v duševni stiski. Deluje vsako noč med 19. in 7. uro (01 520 99 00).

Sicer pa morda vse preveč poudarjamo samo težave, ki jih prinaša starost. V resnici pa so za marsikoga to v resnici zlata leta in zato je prav, da v njih, če se le da, čim bolj uživamo.