Ujet na posnetku

VIDEO: Udarec za Trumpa in ponižanje za Melanijo

T.L./STA
8. 10. 2016, 08.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Dodaten razkol med republikanci zaradi posnetka izjav Donalda Trumpa o ženskah.

Profimedia
Takoj po poroki z Melanijo se je Trump hvalil s poljubljanjem in grabljenjem intimnih delov drugih žensk.

Washington Post je v petek z objavo posnetka republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa iz leta 2005 odvrgel politično atomsko bombo, od katere si bo Newyorčan skupaj s svojo stranko težko opomogel. Nekaj uglednih republikancev je Trumpa že pozvalo k odstopu od kampanje.

Komaj je poročil Melanijo, je že nadlegoval druge

Trump se je v posnetku oddaje Access Hollywood leta 2005, sveže poročen z Melanio Trump, med drugim naravnost pohvalil, da skuša "pof....ti" vsako lepo žensko, ki pride mimo, da jih grabi za "pi..e", kar mu večinoma dovolijo, ker je slaven.

Po Washington Postu je posnetek kramljanja z voditeljem Billyjem Bushem, nečakom nekdanjega predsednika ZDA Georga Busha starejšega, objavila tudi oddaja Access Hollywood, za njo pa so ga v petek neprenehoma vrtele vse ameriške televizije.

Trump na video posnetku kramlja z Bushem na poti do studia, kjer snemajo televizijsko oddajo. Razlaga mu, da pozna eno od žensk, ki ju bo sprejela in pravi, da jo je poskušal položiti doma na Floridi, vendar mu ni dala. Čeprav jo je celo peljal v trgovino za nakup pohištva. Trump razloži, da je bila ženska poročena, da se je spravljal nanjo kot pohotna psica, vendar ni uspel. Mimogrede je komentiral njeno umetno oprsje.

Razlaga tudi kako mu je Melania dovolila, da gre na snemanje, čeprav je vedela, da bo tam veliko lepih žensk. Trump doda, da si ne more pomagati, ker ga lepe ženske avtomatično privlačijo in jih kar poljublja, nič ne čaka, saj mu kot zvezdniku dovolijo vse. "Vse lahko delam, lahko jih zagrabim za pi..e" je dejal Trump Bushu, ki se na posnetku neprestano hihita.

Trump je na posnetek takoj odgovoril z izjavo, da je šlo le za šaljiv pogovor med moškima ter dodal, da mu je nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton med igranjem golfa povedal še hujše stvari. Na koncu se je opravičil z besedami: "Če sem koga užalil, se opravičujem".

To je sploh prvo opravičilo Trumpa po letu dni metanja žalitev na vse strani, kar kaže na resnost položaja, v katerem se je znašel, vendar ne zadostuje. Trump zato pripravlja videoposnetek z daljšim opravičilom, da ustavi plaz pozivov k odstopu od kampanje s strani republikancev.

Razkol v stranki

Prvi ga je k odstopu pozval nekdanji guverner Utaha John Huntsman, sledil je senatni kandidat iz Illinoisa Mark Kirk, nato nekdanji guverner New Yorka George Pataki, politični direktor Trgovinske zbornice Rob Engstrom, nekdanja članice administracije pri Ronaldu Reaganu Linda Chavez, republikanska komentatorka Ana Navarro in številni drugi zahtevajo, da Trump odstopi in ga zamenja Mike Pence.

Podporniki bežali od novinarjev 

Republikanski podpredsedniški kandidat Pence je v petek skoraj dobesedno bežal pred novinarji, republikanci, ki so doslej podpirali Trumpa pa prav tako. Po razmisleku so nekateri, kot je vodja senatne večine Mitch McConnell Trumpa obsodili in zahtevali resno opravičilo, vendar podpore kandidatu niso umaknili.

Predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan je odpovedal današnji prvi skupni nastop s Trumpom v Wisconsinu, Trump pa je sporočil, da ostaja v New Yorku in se bo pripravljal na nedeljsko soočenje z demokratko Hillary Clinton.

Bratranec predsednika Georga Busha mlajšega je nemudoma objavil opravičilo, kjer pravi, da ga je zelo sram in mu je zelo žal, čeprav se je to zgodilo pred 11 leti, ko je bil mlad in neumen. Access Hollywood je posnetek oddaje, ki ni bil objavljen izkopal iz arhiva po zgodbi tiskovne agencije AP o tem kako se je Trump obnašal do žensk na snemanju oddaj Vajenec. AP je opravil intervjuje z nekdanjimi sodelavci, vendar to ni tako odmevno kot posnetek kandidata, ki sam govori nesramno.

Reuters

Clintonova zgrožena

Kampanja demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton je nemudoma objavila kratko izjavo: "Grozljivo. Temu človeku ne smemo dovoliti, da postane predsednik". Nato pa prepustila zadevo medijem. Njen podpredsedniški kandidat Tim Kaine je dejal, da mu gre na bruhanje. "Moral bi biti šokiran ali presenečen, vendar moram priznati, da na žalost nisem," je dejal Kaine.

Demokrati že skušajo škandal izkoristiti za napade na vse republikance, ki so kdajkoli podprli Trumpa ali ne, saj menijo, da so se jim sedaj izboljšale možnosti za prevzem kongresne večine. Republikanci se zavedajo, da je kandidat postal radioaktiven za vso stranko in iščejo poti za izhod iz zagate. "Donald Trump je umazani starec," je dejal urednik konservativne revije Weekley Standard Bill Kristol.

Na televiziji Fox so voditelji precej bledih obrazov skušali zmanjšati škodo, nekdanji vodja Trumpovega volilnega štaba Corey Lewandowski pa je za CNN dejal, da Američani volijo voditelja svobodnega sveta, ne pa cerkvenega učitelja. Lewandowski je vseeno priporočil Trumpu naj gre nemudoma na televizijo na intervju s pojasnilom izjav.

Nekdanji guverner Floride Jeb Bush meni, da za to kar je na videu ni opravičila. Senatna kandidatka iz New Hampshira Kelly Ayotte, ki je pred dnevi Trumpa postavila za vzor otrokom, je sporočila, da so izjave povsem neprimerne in žaljive.

Celo predsednik Nacionalnega odbora republikanske stranke Reince Priebus je Trumpa obsodil in dejal, da se tako ne sme govoriti o nobeni ženski.

Pred ameriškimi volitvami se vsaka štiri leta govori o tako imenovanem oktobrskem presenečenju, ko o kakšnem kandidatu pride na dan kaj kar mu lahko uniči kampanjo. Clintonovi to kuha spletna stran WikiLeaks, Trump pa pomoči ne potrebuje.