Migrantski raj

Na Dunaj po izdatnejšo socialno pomoč

G.G.
7. 10. 2016, 15.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V Avstriji se krešejo mnenja glede višine socialne pomoči. Ker je večina zveznih držav znižala vrsto socialne podpore, ki jo prejmejo tudi prosilci za azil, vse večje število migrantov rine na Dunaj.

Reuters

Če v večini avstrijskih zveznih držav zdaj na potrebe usmerjena zajamčene minimalna sredstva (Mindestsicherung) za migrante znašajo dobrih 500 evrov, pa je na Dunaju moč dobiti 400 evrov več. In to je glavni razlog, da je cilj beguncev avstrijska prestolnica.

Ker se je število migrantov v zadnjem letu povečalo, gre večji kos proračunske pogače za socialno pomoč. Rdeče-zelena (socialdemokrati in zeleni) vladajoča garnitura na Dunaju je kar naenkrat ugotovila, da je potrebno za socialne transferje nameniti 130 milijonov več.

Številke potrjujejo domneve, da se na Dunaj vse pogosteje selijo prejemniki socialne pomoči. Če je bilo med letoma 2011 in 2013 teh, ki so se preselili iz »province« v »cesarsko« mesto, okoli štiri odstotke, se je v lanskem letu število »socialnih« selitev podvojilo.

Opozicijska Ljudska stranka (ÖVP) zahteva izredno sejo, na kateri bi preučili stanje mestnega proračuna. Pristojna za socialne zadeve na Dunaju Sonja Wehsely odgovarja, da je število velikih, razširjenih družin, ki so povsem odvisne od socialne pomoči, majhno in ne ogroža proračuna. Prav nasprotno, pravi Wehselyeva, če ne bi bilo dostojne socialne pomoči, bi revnejši zapadli v globljo revščino, ta pa jih lahko prignala na ulico in v kriminalna dejanja.