Sindikat prekarcev

"Kuha nas skupen sovražnik, ki se mu reče kapital"

G.G./STA
7. 10. 2016, 13.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V Svobodnem sindikatu Slovenije se že vrsto let soočajo z izkoriščanjem najranljivejše skupine delavcev oz. prekarcev, zato so za zaščito njihovih pravic znotraj sindikata ustanovili še Sindikat prekarcev. Njegov predsednik Marko Funkl je danes v Ljubljani izpostavil, da se bodo zavzemali predvsem za pravno varnost svojih članov.

STA

Predsednik Svobodnega sindikata Slovenije David Švarc je pojasnil, da se z izkoriščanjem prekarcev soočajo že več let, med drugim so znane zgodbe o odpuščenih raznašalcih časopisov, taksistov pa tudi delavcev prek študentskih napotnic v, kot se same rade predstavljajo, najuglednejših gospodarskih družbah.

Vsem naštetim skupinam je skupno, da niso deležni osnovnih pravic delavskih pravic, kar je po besedah Švarca nesprejemljivo. "Nesprejemljivo je, da nimajo pravice do bolniške odsotnosti, letnega dopusta, rednega dela, ki ga je dolžan zagotavljati delodajalec, dodatkov za neugoden delovni čas, plačila za nadurno delo, solidarnostnih pomoči in nenazadnje pravice do stavke, v primerih, ko s strani delodajalcev prihaja do kršitve najosnovnejših pravic," je naštel.

"Kot da naše delovno okolje še ni dovolj okuženo z nedostojnimi oblikami dela, pa želi naša vladajoča struktura z ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem na čelu celo legalizirati nove oblike tega najbolj nedostojnega dela," je še izpostavil Švarc. Ob tem je pojasnil, da je dogovor, ki ga nameravajo skleniti z Uberjem, prvi v nizu ukrepov fleksibilizacije na trgu dela, kar pa po njegovih besedah preprosto pomeni prekarizacijo še širšega kroga delavstva.

Predsednik novoustanovljenega Sindikata prekarcev Marko Funkl je poudaril, da je ustanovitev sindikata "močno sporočilo, da smo vsi skupaj v istem loncu in nas kuha skupen sovražnik, ki se mu reče kapital". Sindikat so po njegovih besedah ustanovili zato, ker so ljudje čedalje bolj razbiti, vsak se bori za sebe, ker niso organizirani, pa se jih težko sliši.

STA
Marko Funkl

Člani organov ne smejo biti v političnih strankah

Eden prvih ciljev sindikata je sicer aktivno članstvo. "Ne želimo imeti članov kot številk, ampak jih spodbuditi, da bodo aktivni," je izpostavil. Ob tem je dodal, da je ena ključnih stvari, o kateri so se dogovorili ob ustanovitvi, da ne podpirajo strankarske pripadnosti znotraj sindikata. "Vsi člani organov sindikata tako ne smejo biti člani političnih strank. S tem želimo povedati, da je sindikalni boj nad političnim bojem in ne dovoljujemo vplivov katerekoli politične struje," je poudaril.

Nastanek novega sindikata podpirajo tudi v sindikatu Mladi plus. Kot je dejal njegov predsednik Želimir Stanić, tako v Sloveniji kot v Evropi beležimo porast prekarnega dela in zaradi tega prepoznavamo potrebo po sindikatih, ki bodo te delavce zaščitili, organizirali in jim pomagali pri dostopu do rednih delovnih razmerij.