Korupcija

Anonimka kot tempirana bomba

Milka Krapež
7. 10. 2016, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Te dni je po Sloveniji zakrožila devet strani dolga anonimka o neverjetnih podvigih vodstva UKC Ljubljana. Glede na dogajanje v zadnjih letih je razumljivo, da se avtor ali avtorji pod njo niso hoteli podpisati. V nevarnosti naj ne bi bile le njihove službe.

STA
Če drži vsaj polovica teh navedb, imamo v UKC Ljubljana največjo korupcijsko zgodbo v zgodovini samostojne Slovenije.

STA
Med drugim naj bi UKC Ljubljana neuradno še vedno vodil nekdanji direktor Simon Vrhunec.

Poudariti velja, da gre za zdaj za nepreverjene trditve, ki jih navajajo avtorji anonimke, smo pa seveda na ustrezne službe poslali kar dolg seznam vprašanj. Med drugim naj bi UKC Ljubljana neuradno še vedno vodil nekdanji direktor Simon Vrhunec, z njim pa Meta Vesel Valentinčič, njena tesna sodelavka Darja Hrast in Radomir Vučković. Andraž Kopač pa naj pri vsem skupaj ne bi imel kaj dosti besede. Glede na anonimko naj bi bil koristen samo za podpisovanje dokumentov, ki mu jih pripravijo v omenjeni združbi.

Službe samo za »naše«

Anonimka med drugim govori, da naj bi pred šestimi leti našteti ljudje podpisali pogodbo z zunanjim izvajalcem za opravljanje notranjih prevozov. To so bili tisti (večinoma mlajši ljudje), ki so bolnike s posteljami prevažali po bolnišnici na preiskave in podobno. Takrat naj bi s tem prihranili.

Zapis v anonimnem pismu
Generalni direktor Kliničnega centra Andraž Kopač naj bi bil koristen samo za podpisovanje dokumentov, ki mu jih pripravijo v združbi. 

Zdaj pravijo ravno obratno: če bo prevoz stvar UKC Ljubljana, bodo prihranki zagotovljeni. Za to naj bi celo z ministrstva dobili dovoljenje za zaposlitev 50 novih delavcev. In tako naj bi se veselo kadrovanje začelo (oziroma je bilo značilno že prej): vsak naj bi imel nekaj svojih izbrancev, ki naj bi potrebovali službo. Važno naj bi bilo le to, da je »naš«. Kakšne so kvalifikacije, pa naj sploh ne bi igralo vloge. Tako naj bi se v UKC na primer zaposlili trije družboslovci, za katere bi težko razložili, kakšno delo naj bi opravljali.

sta
Vpleteni so ljudje, ki so plačani z denarjem davkoplačevalcev. Tudi tistih, ki dobivajo minimalne dohodke.

Služba, pisarna in vrtoglavo napredovanje za prijateljico

sta
Pri vseh spremembah in kadrovanju naj bi bila v ozadju Meta Vesel Valentinčič.

Tako ali tako je znano, da je UKC Ljubljana mastodont, kjer se lahko dobro skrijejo ljudje, ki tam nimajo nobenega dela. Anonimka pravi, da naj bi Vrhunec v službo v UKC pripeljal svojo prijateljico Alenko Kveder, ki naj bi bila sprva sprejeta kot strežnica, potem pa naj bi ji priskrbel pisarno kar v vodstvenih prostorih UKC Ljubljana. V kratkem času naj bi napredovala za kar 20 plačnih razredov. In zdaj naj bi tam skrbela za najem novih ljudi, ki naj bi prišli za urejanje internih prevozov.

Stari grešniki prihajajo na površje!

Meta Vesel Valentinčič, ki je leta 2013 v medijih razlagala, kako jo skrbi za starejšo populacijo in kako ji je pri srcu sociala, naj bi, medtem ko je zaposlena v UKC Ljubljana, finančno zelo dobro poskrbela zase. Pa ne le zase, temveč tudi za nekaj svojih bližnjih, prijateljev in znancev, trdi avtor anonimke. Kar pa ne velja samo zanjo. Nekdanji direktor Vrhunec se menda še vedno dogovarja z dobavitelji, kar naj bi počel po okoliških bifejih.

Anonimka zadeva tudi Slavka Marolta, ki naj bi bil kreator največje korupcijske afere v zdravstvu v zadnjih desetletjih, zgodbe o slovitih operacijskih mizah. Ta je odnesla tedanjega direktorja Primoža Rodeta (resnici na ljubo je odstopil sam) in dr. Zajca, vodjo komerciale. Marolta pa naj bi umaknili v službo varstva pri delu, postal naj bi svetovalec (eden izmed mnogih v UKC Ljubljana), kjer naj bi bil »varno spravljen« poldrugo desetletje. Anonimka navaja, da naj bi si v času afere nabavil luksuzno stanovanje. Zdaj pa naj bi spet prišel na površje pri gradnji nove urgence. Presenetljivo, saj naj bi prav zaradi te gradnje ustanovili službo za investicije, ki pa naj bi ji odvzeli vsa pooblastila. Ta naj bi imel Marolt. Pri vseh teh spremembah in kadrovanju naj bi bila v ozadju Meta Vesel Valentinčič, ki naj bi ji Marolt vsakodnevno poročal.

Imeli naj bi tudi svojo dvorno gostilno

Posebej zanimiva naj bi bila tudi vloga Mete Vesel Valentinčič pri oddaji prostorov nekdanje mestne otroške bolnišnice v Ulici stare pravde. Pogodbo naj bi podpisala sama, brez pooblastil. Najemnino pa naj bi znižala, ker naj bi to ustrezalo njenemu prijatelju, ki je prostore najel za Waldorfsko šolo. Soglasje naj bi dalo ministrstvo za zdravje, kar pa naj se ne bi zgodilo. Vesel Valentinčičeva prav tako podpisuje pogodbe z gostilno Štorklja, menda dvorno gostilno Vrhunca in Vesel Valentinčičeve. Slednja naj bi zaposlila tudi Radomirja Vučkovića, moža svoje prijateljice Lidije Apohal, glavne inšpektorice za javno upravo, vodil pa naj bi službo za organizacijo in razvoj logistike.

STA
V anonimki beremo tudi, da je Medico Engineering še vedno glavni dobavitelj v UKC Ljubljana. Na fotografiji direktor podjetja Igor Zabret in prokuristka podjetja Tanja Frantar.

Anonimka pravi, da naj ne bi nihče v UKC Ljubljana vedel, kaj to sploh je. V tej službi naj bi bili zaposleni najbolje plačani kadri v UKC. Osem naj bi jih bilo, delali naj ne bi nič, samo domov naj bi nosili visoke plače. Tudi Vučković naj bi takoj, ko je dobil to službo, začel zaposlovati. Zaposlil naj bi dve tajnici, ki naj bi se v svojih službah predvsem strašansko dolgočasili. Ena od »cvetk« zadeva Bojana Urana, ki naj bi imel veliko službeno stanovanje za zasebna srečanja, kar naj bi mu odobril Vrhunec. Menda pa naj bi postal tudi eden najbogatejših prebivalcev Slovenskih Konjic. Uran naj bi podjetju iz Celja priskrbel pogodbo za vzdrževanje računalniškega programa za 28.000 evrov mesečno.

V anonimki beremo tudi, da je Medico Engineering še vedno glavni dobavitelj v UKC Ljubljana. Afera z operacijskimi mizami tega podjetja očitno ni kaj dosti prizadela. Menda naj bi pred leti odprli prenovljen hematološki oddelek, ki je UKC stal več kot deset milijonov evrov. Za primerjavo avtor navaja, da so v Avstriji za ta denar zgradili novo kliniko. Kakšna bo usoda anonimke, za zdaj ni znano.