Kriminalistična preiskava

Pri Gubercu doma našli večjo količino heroina

M.K./STA
7. 10. 2016, 10.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Med osumljenci v obsežni kriminalistični preiskavi, ki se je v torek začela v Kopru, je tudi nekdanji kapetan koprskega nogometnega kluba Ivica Guberac.

Grega Wernig
Pri Ivici Gubercu doma naj bi kriminalisti v stanovanju in v kleti našli drogo.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada in koprski kriminalisti so uspešno zaključili kriminalistični preiskavi organizirane kriminalitete.

Podrobnosti pravkar predstavlja Darko Majhenič, direktor Nacionalnega preiskovalnega urada, na novinarski konferenci pa sodelujejo še Dean Jurič, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper, Tomaž Peršolja, vodja Sektorja za organizirano kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije in Mateja Jadrič Zajec, okrožna državna tožilka iz Specializiranega državnega tožilstva

Med osumljenimi tudi Ivica Guberac

V obsežni kriminalistični preiskavi, ki se je v Kopru z aretacijami začela že v torek zgodaj popoldne, je preiskovalna sodnica za osem osumljenih, ki so jih policisti pripeljali na sodišče, odredila pridržanje. Med osumljenci, ki jih je še več, je tudi nekdanji kapetan koprskega nogometnega kluba Ivica Guberac, danes poročajo Primorske novice.

Odvetnica Guberca je potrdila, da so kriminalisti hišno preiskavo opravili tudi na njegovem domu v Kopru. "Lahko potrdim, da je med osumljenimi tudi Ivica Guberac. Trenutno je v Rusiji, kamor je zaradi igranja nogometa odšel pred slabim mesecem. Od takrat se ni vračal v Slovenijo. So pa kriminalisti v torek preiskali njegovo stanovanje in kletne prostore," je včeraj za Primorske novice potrdila odvetnica Monika Mavsar, ki v predkazenskem postopku brani 28-letnega nekdanjega kapetana Kopra.

Guberac je septembra zapustil Slovenijo in odpotoval v Rusijo, kjer trenutno igra pri ruskem drugoligašu Himkiju. Policisti in kriminalisti so v torek preiskovali njegovo stanovanje, klet in menda celo njegov avto. "Sistemski ključ, ki odpira tako njegovo stanovanje kot garažo in klet, je namreč imel tudi njegov prijatelj iz otroštva, ki je prav tako osumljen v tej preiskavi," je povedala odvetnica.

Po informacijah Primorskih novic naj bi pri Gubercu tako v stanovanju kot v kleti našli drogo. V stanovanju zelo majhno količino, v kleti pa celo pol kilograma heroina. Glede na to, da ga ni doma že mesec dni in da je ključ očitno dal svojim prijateljem, bo Guberac svojo obrambo najverjetneje gradil na tem, da ni vedel za drogo.

STA
Kriminalistična preiskava s področja organiziranega kriminala, ki se je v torek začela na Obali, je po informacijah policije v zaključni fazi, več pa naj bi bilo znanega v petek.

Kmalu več znanega o obsežni preiskavi

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in koprski kriminalisti so v sodelovanju s policisti in kriminalisti drugih policijskih enot uspešno zaključili kriminalistični preiskavi s področja organizirane kriminalitete in bodo danes javnosti posredovali več informacij.

V preteklih dneh so opravili vrsto preiskovalnih dejanj in kazensko ovadili več osumljencev zaradi kaznivih dejanj organizirane kriminalitete (prepovedanih drog, orožja in drugih).

Kot smo že pisali, so v torek so koprski policisti izvajali obsežno kriminalistično preiskavo večjih kaznivih dejanj s področja organiziranega kriminala, in sicer na različnih lokacijah na obalnem območju. Na območju Kopra, Izole in Pirana so policisti izvedli številne hišne preiskave in prijeli več osumljencev. Še vedno pa iščejo 27-letnega Shqiprona Hoxhaja iz Izole, ki je osumljen več uradno pregonljivih kaznivih dejanj. Po informacijah, ki jih danes navajajo Primorske novice, je policija prijela približno deset vpletenih.

Preiskave tudi v Ljubljani in Celju

Istega dne je Nacionalni preiskovalni urad je izvajal policijske aktivnosti v zvezi s kriminalistično preiskavo s področja mednarodne organizirane kriminalitete tudi na različnih lokacijah v Ljubljani in Celju.

Preiskovalci so po navedbah Generalne policijske uprave (GPU) opravili več hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih, kjer so iskali dokaze o kaznivih dejanjih. Pri tem so jim pomagali tudi kriminalisti Policijske uprave Ljubljana, pripadniki posebne policijske enote in specialne enote policije ter policisti s psi za specialistično uporabo.

Predkazenski postopek usmerja specializirano državno tožilstvo, so še navedli na GPU-ju.

Ni sicer še znano, ali sta preiskavi povezani.

STA
Med obsežno preiskavo so policisti odvzeli prostost 21 osebam, zoper 4 osumljence je sodnik odredil pripor.

Uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe

V eni največjih akcij proti organiziranim kriminalnim združbam v Sloveniji, v kateri je samo na Obali vključenih več kot 130 policistov in kriminalistov, aktivno sodeluje tudi Specializirano državno tožilstvo (SDT), so sporočili z vrhovnega državnega tožilstva.

Na predlog tožilstva so bili odrejeni tudi prikriti preiskovalni ukrepi zoper nekatere posameznike. Ker se je eden izmed storilcev v kriminalni združbi povezoval s storilci z območja Kopra, sta del zadeve obravnavala koprska policija in koprsko tožilstvo, ki je v tem delu vodilo predkazenski postopek, so še zapisali v sporočilu za javnost. SDT je v predkazenskem postopku sodeloval tudi z Eurojustom ter z bolgarskima tožilstvom in policijo.