Nobelova nagrada za mir

Predsednika nagradili za sporazum, ki so ga volivci zavrnili

G.G.
7. 10. 2016, 11.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nobelovo nagrado za mir bodo letos podelili kolumbijskemu predsedniku Juanu Manuelu Santosu. Nagrajen bo za prizadevanja za dosego zgodovinskega mirovnega sporazuma v Kolumbiji, čeprav se je ljudstvo pred dnevi na referendumu odločilo proti mirovnemu sporazumu.

Reuters
Kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos bo prejel osem milijonov švedskih kron (831.000 evrov).

Kolumbijci so v nedeljo na referendumu zavrnili zgodovinski mirovni sporazum, ki sta ga pred tednom dni v Cartageni podpisala njihov predsednik Juan Manuel Santos in vodja Revolucionarnih oboroženih sil Kolumbije (Farc) Rodrigo Londono. Izid referenduma, ki bi moral končati 52 let krvave državljanske vojne, je bil izjemno tesen, odločilo je le nekaj odstotkov.

Zato se je takoj po razglasitvi dobitnika nagrade pojavilo vprašanje, ali ne ne gre za nekakšno "zaušnico" ali nezaupnico kolumbijskemu ljudstvo. Podeljevalci v odboru so poudarili, da za njih izid referenduma ne pomeni, da je mirovni proces padel v vodo. Prav nasprotno, nagrada bi lahko bila nova vzpodbuda za kolumbijskega predsednika in vlado, da nadaljuje pogovore o miru.

Za nagrado se je letos potegovalo rekordnih 376 kandidatov. Med favoriti so bili prostovoljni sirski humanitarni delavci Bele čelade, reševalci migrantov v Sredozemlju ter pogajalca zgodovinskega iranskega jedrskega sporazuma Američan Ernest Moniz in Iranec Ali Akbar Salehi.

Lani je nagrada pripadla štirim organizacijam civilne družbe, ki so si nagrado prislužile za svoj prispevek pri izgradnji pluralistične demokracije v Tuniziji po jasminovi revoluciji leta 2011.