Hudodelska združba

Sledili ponarejenim evrom, razbili mednarodno kriminalno tolpo

M.K.
7. 10. 2016, 13.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kriminalisti so razbili organizirani kriminalni združbi; ena se je ukvarjala z preprodajo drog in orožja ter tihotapljenjem prebežnikov, druga pa tudi s ponarejanjem denarja.

STA
Med obsežno preiskavo so policisti odvzeli prostost 21 osebam, zoper 4 osumljence je sodnik odredil pripor.

Potem ko so ves teden odmevale obširne policijske preiskave na Obali, v Ljubljani in Celju, so policisti danes predstavili njihove izsledke.

Podrobnosti obsežne kriminalistične preiskave, katere sklepni del se je začel v torek na obali, so predstavili Darko Majhenič, direktor Nacionalnega preiskovalnega urada, na novinarski konferenci pa so sodelovali še Dean Jurič, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper, Tomaž Peršolja, vodja Sektorja za organizirano kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije in Mateja Jadrič Zajec, okrožna državna tožilka iz Specializiranega državnega tožilstva.

Dve preiskavi

STA
Tomaž Peršolja

Šlo je za dve kriminalistični preiskavi. V eni so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) skupaj s tujimi policijami in Europolom preiskovali mednarodno hudodelsko združbo, ki jo je sestavljalo najmanj 21 identificiranih članov.

Kot je uvodoma pojasnil Peršolja, večina kriminalnih družb s področja organizirane kriminalitete deluje mednarodno, zato se policija pri preiskovanju uspešno povezuje tudi z drugimi državami. Pri tem je ključno sodelovanje z Europolom. Povprečno policija na leto obravnava okoli 400 kriminalnih dejanj s tega področja, je še dejal Peršolja.

Policija je po več preiskavah podala več kot 40 ovadb zaradi kaznivih dejanj, povezanih z drogo, orožjem in ponarejanjem denarja.

STA
Mateja Jadrič Zajec

Preiskavo na Obali je usmerjalo koprsko okrožno državno tožilstvo, tisto v Ljubljani in Celju pa specializirano tožilstvo. Tožilka Mateja Jadrič Zajec s specializiranega tožilstva je danes pojasnila, je pojasnila, da so pri sledenju ponarejenega denarja ugotovili, da le-ta izvira iz Bolgarije. S prikritimi preiskovalnimi ukrepi ugotovili, da je bil eden od storilcev v tej združbi povezan s storilci z območja PU Koper, kar je razširilo to preiskavo tudi na Obalo. S pomočjo prikritih sredstev so izsledili tudi tiskarno za ponarejane evrskih bakovcev v Bolgariji, vrednosti ponarejenega denarja pa so več milijonske.

V času preiskave so v Sloveniji zasegli 415 ponarejenih bankovcev po sto evrov. Bolgarska policija pa je odkrila tiskarno za ponarejanje denarja in pri tem odkrila 1,8 milijona ponarejenih bankovcev za 50 evrov.

Droge, orožje in nelegalni prehodi meje

STA
Darko Majhenič

Kot je pojasnil Majhenič, je policiji uspelo razbiti mednarodne organizirano kriminalano združbo, ki jo je vodila albansko govoreča skupina z najmanj 21 člani. Povezani so bili z združbami na Kosovu, Hrvaškem, v Albaniji, in Srbiji. Tihotapili so droge in orožje. Med preiskavo so slovenski policisti zasegli 131 kg konoplje, 130 ampul neznane snovi ter tri kose orožja, ki je izhajalo z Balkana. Preiskava je bila usmerjena predvsem na iskanje tiskarne v Bolgariji, kjer je združba tiskala ponarejene bankovce v vrednosti 50 in 100 evrov.

Člani hudodelske združbe so organizirali tudi nezakonita preseljevanja tujcev v Slovenijo, pri čemer so sklepali navidezne zakonske zveze in pridobivali delovna dovoljenja, je pojasnil Majhenič. Samo v letu 2015 so nezakonito bivanje v Sloveniji omogočili 50 tujcem.

Jurič: Združbo so vodili bratje Hoxhaj

Drugo preiskavo pa so vodili koprski kriminalisti, ki so spremljali aktivnosti kriminalne združbe z območja Izole. Ta se je ukvarjala predvsem s preprodajo prepovedanih drog, pa tudi s prodajo orožja in tihotapljenjem nezakonitih prebežnikov.

STA
Dean Jurič

Jurič je pojasnil, da je združbo v Kopru vodil Valon Hoxhaj, ki je v priporu od junija letos. Valona je policija spremljala vse od leta 2014. Pomagala sta mu dva brata, eden od njiju je še vedno na begu, in sicer Shqipron Hoxhaj. Potrdil je, da so na Brniku aretirali še tretjega brata, ki je v sredo pripotoval iz Kosova, danes pa ga bo zaslišal preiskovalni sodnik. Včeraj so zaslišali pet osumljencev, štirje pa bodo zaslišani danes. Za enega od danes zaslišanih osumljencev je preiskovalni sodnik že odredil pripor, je še povedal Jurić.

STA
Med preiskavo so zasegli več kosov orožja s strelivom, večje količine prepovedanih drog in ponarejen denar.

Med preiskavo so skupno ovadili 23 storilcev, zasegli 3 kg kokaina, 2,3 kg heriona, 2 kg paracetamola, večjo količino poživil, ki se uporabljajo v športu. Zasegli so tudi avtomobila znamke BMW in Porsche Cayenne

Kriminalna združba je omogočila ilegalen vstop v Slovenijo najmanj 21 prebežnikom, med njimi so bili tudi državljani Turčije, Sirije in Albanije, vsakemu pa so zaračunali okoli 900 evrov.

Tri osumljence še iščejo

Interpol
Policija še vedno išče 27-letnega Shqiprona Hoxhaja iz Izole, ki je osumljen več uradno pregonljivih kaznivih dejanj.

Med preiskavo so zbrali dokaze za podajo kazenskih ovadb zoper 23 storilcev, od tega 18 znanih. Po besedah vodje sektorja kriminalistične policije PU Koper Deana Juriča je zoper tri osumljence razpisano tudi iskanje. Med njimi je 27-letni državljan Slovenije in Kosova Shqipron Hoxhaj, ki mu je uspelo pobegniti med izvajanjem postopkov. Na vprašanje, ali je med njimi tudi Ivica Guberac, nekdanji kapetan koprskega nogometnega kluba, Jurič ni želel odgovoriti, zaradi varovanja osebnih podatkov.

V zaključni fazi preiskave, ki je na Obali dvignila veliko prahu, je sodelovalo okrog 170 kriminalistov in policistov PU Koper, ki so jim pomagali tudi policisti iz drugih policijskih uprav in specialne enote. Hišne preiskave so opravili v enajstih stanovanjskih in dveh poslovnih objektih ter zaporniški sobi koprskega zapora. Tam je namreč v priporu 29-letni državljan Kosova, ki je bil po podatkih policije vodja kriminalne združbe.

STA
novinarska NPU kriminalistična preiskava