Velika Britanija

Demonstracije proti brexitu

E.R./STA
3. 9. 2016, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V Londonu in drugih britanskih mestih so danes potekale demonstracije proti odhodu Velike Britanije iz Evropske unije, ki se jih je udeležilo več tisoč udeležencev.

Reuters
Britanska vlada je že večkrat dala vedeti, da ne namerava pripraviti drugega referenduma.

V Londonu se je shoda pod geslom Pohod za Evropo udeležilo okoli 2000 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

V britanski prestolnici so se demonstranti na koncu zbrali pred stavbo parlamenta, kjer se bo v ponedeljek začela razprava o drugem referendumu o EU. Povod za razpravo je peticija z več kot štirimi milijoni podpisov pod zahtevo o pripravi drugega referenduma, če je odločitev na prvem referendumu sprejeta z manj kot 60-odstotno večino in manj kot 75-odstotno volilno udeležbo.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so številni demonstranti v Londonu nosili zastavo EU in imeli obraze pobarvane v barvah EU. Nosili so tudi napise z gesli, kot sta Zaustavitev Brexit in Potrebujemo EU.

Peticijo so v parlamentarno proceduro poslali še pred junijskim referendum, na katerem se je 51,9 odstotka volivcev izreklo za izstop Otoka iz povezave. Volilna udeležba je bila 72-odstotkov.

Drugega referenduma ne bo!

Britanska vlada je že večkrat dala vedeti, da ne namerava pripraviti drugega referenduma. Britansko zunanje ministrstvo je v odgovor na peticijo sporočilo, da je prišla prepozno, hkrati pa je potrebno upoštevati voljo volivcev. Tudi številni udeleženci današnjih demonstracij ne upajo preveč, da bo drugi referendum dejansko izveden, poroča nemška tiskovna agencija dpa.