Ozadje interpelacije

Izsiljevanje za boljši stolček

Simon Rosc
3. 9. 2016, 19.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kaj je v ozadju interesov interpelacije ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc? Po naših informacijah je to stolček generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Polna pooblastila si namreč želi Janez Lavre, dolgoletni član Nove Slovenije, ki interpelacijo vlaga.

STA
Po naših zanesljivih informacijah je glavi cilj interpelacije zoper Milojko Kolar Celarc pritisk na ministrico pri izbiri generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Zdravstvo je prežeto z različnimi lobiji in močnimi interesnimi skupinami. To je priznal že marsikdo, ki je bodisi vodil zdravstvo bodisi je delovanje tega od blizu spoznal. Da bi bili tudi pri interpelaciji ministrice v ozadju še drugi cilji, poleg očitanih dolgih čakalnih dob in zdravstvene reforme, na katero čakamo že leta, je tako izjemno lahko verjeti. In tudi povezave so precej očitne.

Pritisk na ministrico

Po naših zanesljivih informacijah je glavi cilj interpelacije zoper Milojko Kolar Celarc pritisk na ministrico pri izbiri generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Tam imajo trenutno le vršilca dolžnosti Janeza Lavreta, ki pa si želi polna pooblastila. In prav s pritiskom na ministrico bi ta tudi lahko dobil. Morda samo ime Janez Lavre ne pove kaj dosti, saj je politično še dokaj neznan, a glej ga zlomka, pripada ravno tisti politični opciji, ki je gonjo proti ministrici sprožila in tudi vlaga interpelacijo ­– Novi Sloveniji predsednice Ljudmile Novak.

Zgodba se ponavlja

Že pred letom dni, ko je bilo na tnalu ponovno imenovanje direktorja Splošne bolnišnice Slovenj Gradec – tega istega Janeza Lavreta –, je NSi napadala Kolar Celarčevo. Takrat so ji očitali slabo reorganizacijo nujne medicinske pomoči, ob koncu poletja pa že grozili z interpelacijo. Z imenovanjem Lavreta za ponovnega direktorja SB Slovenj Gradec se je njihova retorika povsem umirila, zdaj pa, ko je na vrsti odločanje o generalnem direktorju UKC Maribor, je na mizi spet interpelacija.

Dolgoletni član NSi

Janez Lavre je s stranko Ljudmile Novak povezan že dolgo časa. Bil je že član SKD, nato pa se je pridružil NSi. Leta 2004 in 2011 je bil kandidat NSi za poslanca. Leta 2005 je postal predsednik mestnega odbora NSi v Slovenj Gradcu, od leta 2013 pa je član izvršilnega odbora NSi in predsednik strokovnega odbora za zdravstvo pri Novi Sloveniji. Po naših zanesljivih informacijah je Lavre tudi najverjetnejši kandidat za zdravstvenega ministra v primeru, da bi Nova Slovenija pristala v vladi Republike Slovenije.

Zaposlil svojo partnerko

Lavre, zdaj vršilec dolžnosti direktorja UKC Maribor, je sicer tudi precej sporen lik, ki je prah dvignil takoj po prihodu v UKC Maribor. Omislil si je namreč sporne kadrovske okrepitve. Najprej je ukinil delovni mesti pomočnika za kadrovsko-pravne zadeve in pomočnika za investicije. Namesto omenjenih delovnih mest je ustanovil dve novi, pri čemer ima zdaj bolnišnica poleg vodje centra za kakovost in organizacijo še svetovalca direktorja na tem področju. Na mesto svetovalca za kakovost je Lavre zaposlil Ivana Tandlerja, ki je bil na podobnem delovnem mestu že v Slovenj Gradcu, na drugo pa Danijelo Čepin, ki je, pozor, njegova sedanja partnerica v zasebnem življenju in je na volitvah prav tako kandidirala na listi Nove Slovenije. A to se prvemu možu UKC Maribor ne zdi nič spornega. Svoje početje je utemeljil takole: »Če želiš delati v dobro bolnikov in ustanove, potem tudi potrebuješ ekipo, ki ji zaupaš.«


Zaupanje na najvišji ravni

Zaposlitev partnerice pa ni sporna samo zaradi njunega intimnega odnosa, pač pa tudi zato, ker čeprav gre za vodstvo bolnišnice, v razpisu niso predvideli niti dneva delovnih izkušenj, le višješolsko ali višjo strokovno izobrazbo ter poklic inženirja varstva okolja in komunale. Rok za prijave na delovno mesto, ki so ga objavili sredi poletja, je bil le tri dni, med petimi prijavljenimi pa so izbrali prav Čepinovo, četudi v svoji prijavi ni imela navedenih nobenih delovnih izkušenj. Ob tem ne moremo zaključiti drugače, kot da je očitno, da je zaupanje med Lavretom in Čepinovo na izjemno visoki ravni ne samo zasebno, temveč tudi poslovno.