Hrvaške priprave

Se pripravlja nov begunski val?

R.S./STA
1. 9. 2016, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Hrvaški premier Tihomir Orešković je med nedavnim srečanjem z nemško kanclerko Angelo Merkel ponovil, da Hrvaška nima zmogljivosti za sprejem večjega števila beguncev. Potrdil je, da se bodo glede begunskega vala znova usklajevali z Avstrijo in Slovenijo.

STA
Ali bo v Evropo znova pljusknil večji val beguncev in migrantov?

Profimedia
Hrvaški notranji minister pravi, da nihče ne ve, kaj se bo zgodilo v naslednjih dneh.

Hrvaški notranji minister Vlaho Orepić je za hrvaške medije izjavil, da je Hrvaška pripravljena na morebiten nov begunski val ter da "fantastično" sodeluje s Madžarsko, Srbijo in Slovenijo. Dejal je še, da je stanje glede migracij na Hrvaškem stabilno in da ni indicev, da bi lahko izbruhnile težave, da pa "Kaj se bo zgodilo v dveh urah ali dveh dneh, pa ne ve nihče."

Ali bo v Evropo znova pljusknil večji val beguncev in migrantov, bo odvisno predvsem od uspeha sporazuma o beguncih med Evropsko unijo in Turčijo, ter od nemške politike do migrantov.

Medtem je Madžarska napovedala, da bo zgradila dodatne žične ograje ob meji s Srbijo, kjer je po navedbah tamkajšnje komisije za begunce in migracije trenutno nekaj več kot 4000 beguncev, večjega pritiska migrantov na srbske meje pa ni. Madžarska vsak dan spusti v državo približno 30 migrantov iz Srbije.

Profimedia
Madžarska je napovedala grajenje dodatnih žičnih ograj ob meji s Srbijo.

Vračanje policistov na vzhod države

Na Hrvaškem poročajo, da je notranje ministrstvo ravno zaradi priprav na nov begunski val vrnilo vse policiste v njihove policijske postaje v Slavoniji na vzhodu države, potem ko so bili razporejeni na obali kot pomoč med turistično sezono.

Na hrvaškem notranjem ministrstvu so pojasnili, da so policiste vrnili domov, ker se turistična sezona bliža koncu in so se na ta način izognili nepotrebnim stroškom za dodatne policiste ob obali.

Stanje na slovensko-hrvaški meji

Hrvaški policisti so v torek in sredo ustavili 54 prebežnikov, ki so z območja Reke skušali nezakonito vstopiti v Slovenijo. Na območju Matuljev nedaleč od mejnega prehoda Jelšane so ustavili skupino, v kateri so bili državljani Albanije in Afganistana.

V zvezi s prebežniki, ki so jih ustavili v Gorskem kotarju na območju Čabra, medtem še ugotavljajo identiteto in ostale okoliščine, je sporočila primorsko-goranska policijska uprava na svoji spletni strani.

Na Hrvaškem je trenutno približno 500 migrantov, med katerimi je nekaj več kot 200 prosilcev za azil. Ostali čakajo na izročitev v izvorne države.