Pod drobnogledom

Iz Gorenja uhajajo dragocene informacije

J.P./STA
1. 9. 2016, 10.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je pod drobnogled vzel uhajanje dragocenih notranjih informacij iz Gorenja, v katerem japonski Panasonic od julija izvaja skrbni pregled. Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac verjame, da nihče od obveščenih o skrbnem pregledu ni zlorabil teh informacij, danes poroča časnik Dnevnik.

Wikipedia
Vsi posamezniki, ki so bili seznanjeni z notranjo informacijo o Panasonicovih namerah, so menda podpisali pismo o zaupnosti.

Po navedbah časnika bi iz nekaterih informacij lahko sklepali, da je ovadbo podala Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP), kjer pa so se zavili v molk. Dejstvo je, da je vest o Panasonicovem skrbnem pregledu ušla iz ozkega kroga Gorenjevih posvečenih in da so se v Gorenju odločili informacijo javno objaviti šele tisti dan, ki so jih o tem povprašali iz dveh časopisnih hiš.

Po Bobinčevih besedah so se za odlog objave odločili po tehtanju več argumentov in strokovnih mnenj, saj ni jasno, kaj se bodo po skrbnem pregledu odločili Japonci, poleg tega na trgu niso hoteli vzbujati neutemeljenih pričakovanj.

Nadzor zastavljen zelo široko

ATVP je nadzor v Gorenju začela takoj, ko je prejela obvestilo o odlogu objave notranje informacije. "Pri tem smo aktivno nadzirali izdajatelja, tako glede tega, ali je zagotavljal ustrezno zaupnost odložene notranje informacije, kot tudi pravilnost razkritja oziroma javne objave notranje informacije in trgovanje z delnicami te družbe," pravijo v ATVP. Kdaj bodo znane ugotovitve njihovega nadzornega postopka, niso želeli napovedati. Neuradno pa je iz njihovih krogov slišati, da je nadzor zastavljen zelo široko in da vanj niso vključeni le Gorenjevi zaposleni oziroma nadzorniki.

Dodaja tudi, da so za Panasonicov skrbni pregled pred javno objavo sprva vedeli le uprava in nadzorniki, skupaj 15 ljudi, ter nekaj zunanjih strokovnjakov. Bobinac pa je dejal, da ima čisto vest in da ga preiskave ni strah.

Vsi posamezniki, ki so bili seznanjeni z notranjo informacijo o Panasonicovih namerah, so po navedbah časnika podpisali pismo o zaupnosti, Bobinac pa verjame, da nihče iz ozkega kroga tistih, ki so jih obvestili o skrbnem pregledu, teh informacij ni izrabil. Neuradno je slišati, da je bilo elektronsko komuniciranje tistih, ki so bili s Panasonicovim skrbnim pregledom seznanjeni, nadzorovano. Ne glede na to je dejstvo, da je informacija ušla iz Gorenja in da to priznava tudi njen prvi mož. Kako bo to vplivalo na odločitev Japoncev, ne ve, upa pa, da afera ne bo škodovala in odgnala investitorjev.

Blagodejni vpliv na delnico

Skrbni pregled je sicer blagodejno vplival na delnico Gorenja, ki se je letos podražila že za več kot 60 odstotkov in se giblje na najvišjih ravneh v zadnjih petih letih.

Kazenski zakonik predvideva do tri leta zapora za tistega, ki notranjo informacijo sporoči nepoklicani osebi ali na podlagi notranje informacije priporoči tretji osebi nakup ali prodajo vrednostnega papirja ali izvedenega finančnega instrumenta. Če je bila z dejanjem zlorabe notranje informacije pridobljena velika premoženjska korist, se storilca kaznuje z zaporom do pet let.