Ceta in TTIP

Največja ustavna pritožba v zgodovini

mk
1. 9. 2016, 11.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Včeraj so različne nevladne organizacije na nemško ustavno sodišče vložile ustavno pritožbo proti sporazumu Ceta. Kar 125.047 ljudi je v 70 škatlah vložilo največjo tožbo v zgodovini nemškega sodišča.

Reuters
Ne za Ceto.

Menijo, da sporazum krši ustavne pravice in vladavino prava, saj poslancem ne bi omogočal glasovanja proti določilom iz sporazuma. Obenem pa bi korporacijam omogočal zasebne tožbe proti državam, ko bi te zmanjševale njihov dobiček. Sporazum naj bi sicer začasno začel veljati že jeseni, še preden ga bodo potrdili nacionalni parlamenti, zaradi česar so v Evropi že napovedani številni protesti.

Negotova usoda sporazuma med ZDA in EU

Pretekli teden je nemški gospodarski minister Sigmar Gabriel presenetil z izjavo, da so pogajanja o sporazumu TTIP propadla, ker ZDA niso želele zbližati stališč. To so kasneje zanikali v EK. Kot smo poročali že včeraj, pa bo francoska vlada pozvala k ustavitvi pogajanj. Kljub temu vsa sporna določila že vsebuje zgoraj omenjeni sporazum Ceta, ki je že pripravljen za sprejem. Zato se zdi, da je umik sporazuma zgolj taktična poteza, ki bi pomirila vse bolj kritično javnost in omogočila sprejem Cete. Korporacije bi namreč lahko prek kanadskih podružnic s tem sporazumom še vedno tožile države ter zniževale delavske, socialne, okoljske, prehrambne in ostale že dosežene standarde in pravice.