Protest

VIDEO: Nasilni izgredi ob obisku srbskih beguncev na Kosovu

M.K./STA
28. 8. 2016, 17.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V vasi Mušutište na jugu Kosova je danes zgodaj zjutraj izbruhnilo nasilje med lokalnim albanskim prebivalstvom in policijo.

Twitter
Aretirali so 24 protestnikov albanskega porekla, dva policista sta bila po navedbah policije huje ranjena.

Specialne policijske enote so po poročanju medijev uporabile tudi solzivec, da bi ustavile protestnike proti skupini nekdanjih srbskih prebivalcev omenjene vasi.

Aretirali so 24 protestnikov albanskega porekla, dva policista sta bila po navedbah policije huje ranjena. Mediji so poročali tudi o ranjenih protestnikih, policija pa trdi, da so se poškodovali sami, medtem ko so "nenadzorovano metali kamenje in steklenice".

Po navedbah tiskovnega predstavnika policije Dauta Hoxhe je "kljub upiranju protestnikov" policija vzpostavila nadzor nad situacijo in "zagotovila svobodo gibanja".

Kakih 150 Srbov se je danes zjutraj prvič po letu 1999 s tremi avtobusi pripeljalo, da bi se na ruševinah srbske pravoslavne cerkve v vasi Mušutište, ki je bila nekdaj njihov dom, udeležili maše ob cerkvenem prazniku.

Albanski prebivalci Srbe obtožujejo, da so v času vojne na Kosovu v letih 1998 in 1999 zagrešili umore in uničenje, zato so želeli njihov obisk preprečiti. Nekateri demonstranti so v rokah držali tudi zastave nekdanje Osvobodilne vojske Kosova.

Kosovski minister za vračanje beguncev in Dalibor Jeftić je junija napovedal, da se bodo nekdanji srbski prebivalci Mušutišta vrnili na svoje domove. Takrat je tudi napovedal hitro obnovo prvih srbskih hiš, do česar pa še ni prišlo.