Vojna v Siriji

Turčija zanikala dogovor o ustavitvi spopadov s Kurdi

M.K./STA
31. 8. 2016, 13.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Turški minister za zadeve EU Ömer Celik je danes zanikal navedbe, da so turške in kurdske sile na severu Sirije dosegle dogovor o ustavitvi spopadov.

Profimedia
ZDA poskušajo preprečiti zaostritev spopadov med turško vojsko in kurdskimi borci YPG. Na sliki tanki turške vojske ne ozemlju Sirije.

Turčije ni mogoče enačiti s teroristično organizacijo, zato tudi ni možen dogovor ali sporazum med turškimi in kurdskimi silami, je poudaril Celik.

Tiskovni predstavnik centralnega poveljstva ameriške vojske, polkovnik John Thomas, je v torek sporočil, da so turške in kurdske sile na severu Sirije dosegle ohlapen dogovor o ustavitvi spopadov.

"V zadnjih urah smo dobili zagotovilo, da se bodo vse vpletene strani prenehale streljati med seboj in se osredotočile na grožnjo Islamske države," je navedel.

Turška vojska in Sirske demokratične sile, ki jih v glavnem sestavljajo kurdski borci iz milice YPG, so vzpostavile stik z ZDA in druga z drugo s ciljem omejiti sovražnosti, je še povedal Thomas.

ZDA poskušajo preprečiti zaostritev spopadov med turško vojsko, ki je minuli teden sprožila vojaško operacijo na severu Sirije, in borci YPG. Američani sicer podpirajo obe strani.