Okrevanje

Umar: Gospodarska rast se nadaljuje

M.K./STA
31. 8. 2016, 12.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Rast gospodarske aktivnosti, ki se je začela sredi leta 2013, se je nadaljevala tudi v drugem četrtletju letos. Glavni dejavnik ostaja izvoz.

sta
Boštjan Vasle je povedal, da se razmere izboljšujejo, pričakovanja so zato ugodna.

Gospodarsko okrevanje je širše osnovano, med drugim vedno več prispeva domače trošenje, ugotavlja Umar. Pričakovanja za drugo polovico leta so razmeroma ugodna.

Bruto domači proizvod (BDP) Slovenije se je v drugem četrtletju letos na letni ravni realno zvišal za 2,7 odstotka, je prvo oceno danes objavil državni statistični urad.

Ključni dejavnik rasti ostaja izvoz

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) dejstvo, da ključni dejavnik rasti ostaja izvoz, povezuje z večjim povpraševanjem ključnih trgovinskih partneric in izboljšanjem konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

Gospodarsko okrevanje v zadnjih četrtletjih postaja širše osnovano, kar se kaže v izboljšanju razmer tudi na drugih segmentih gospodarstva. To je omogočilo izboljšanje razmer na trgu dela, ki se je v zadnjih dveh četrtletjih še okrepilo.

"Nadaljuje se razmeroma visoka rast števila zaposlenih, zmanjšuje se število brezposelnih, predvsem zaradi manjšega priliva v brezposelnost in večjega zaposlovanja, povečale so se tudi plače v zasebnem sektorju. Vse to kaže na stabilnost okrevanja na trgu dela," je dejal direktor Umarja Boštjan Vasle.

K boljšim kazalnikom glede brezposelnosti se je priključil tudi javni sektor, kjer pa je razmeroma visoka rast plač posledica izplačila zadržanih napredovanj.

Investicije javnega sektorja so letos manjše kot lani, kar je povezano z iztekom minule finančne perspektive, črpanje iz nove perspektive pa še ni steklo.

Na drugi strani se investicije zasebnega sektorja še naprej krepijo. Na povečanje zasebnih investicij vpliva več dejavnikov, in sicer so se podjetja v zadnjih letih v precejšnji meri razdolžila, hkrati so akumulirala nekaj dobička, po sanaciji so se izboljšale razmere v bančnem sektorju, poleg tega so podjetja našla alternativne vire financiranja, je dejal Vasle.

BDP realno večji za 2,5 odstotka

Prvo polletje (BDP se je glede na enako obdobje lani realno povečal za 2,5 odstotka) je bilo nekoliko boljše od pričakovanj tako Umarja kot nekaterih drugih analitikov, tudi podatki za poletne mesece so po Vasletovih besedah razmeroma ugodni.

Umar bo na podlagi podatkov za drugo četrtletje predvidoma v drugi polovici septembra pripravil jesensko napoved gospodarskih gibanj.

Smer gibanja ključnih dejavnikov gospodarske rasti - izvoza, investicij, domače potrošnje - je pričakovana, pravi Vasle in ocenjuje, da se ti dejavniki v prihodnjem obdobju ne bodo spreminjali.

Umar je spomladi omenil nekatera tveganja, vmes se je pojavil še referendum o britanskem izstopu iz EU. "Vendar zaenkrat ne kaže, da bi ta tveganja pomembno poslabševala razmere, tako da so naša pričakovanja v tem trenutku relativno ugodna," je povedal Vasle.