Kdo je užaljen?

Bivši član SDS o apetitih

T.L./STA
31. 8. 2016, 12.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Lah in SDS različno pojasnjujeta razloge za medsebojni razhod.

Arsen Perić/M24
Slika je arhivska.

Poslanec Zvonko Lah je zavrnil navedbe, da je izstopil iz poslanske skupine SDS, ker ga nihče ni evidentiral za prihodnje volitve v DZ in ker ni postal predsednik odbora za kmetijstvo. Ob tem je obžaloval, da so rušili trebanjski občinski odbor SDS. Razlog je po Lahovem mnenju v tem, da ima nekdo apetit po kandidiranju v tem volilnem okraju.

Lah je že v začetku poletja opozoril, da se v SDS ne ukvarjajo s trenutnimi stvarmi in prihodnostjo, ampak s preteklostjo, pred dnevi pa je tudi izstopil iz strankine poslanske skupine. V SDS pa so navedli, da je Lah v več formalnih pogovorih izpostavil nezadovoljstvo nad tem, da ga noben občinski odbor ni evidentiral kot kandidata za prihodnje državnozborske volitve. Poleg tega pa naj bi omenjal še svoje nezadovoljstvo, ker ni postal predsednik odbora DZ za kmetijstvo.

Zvonko Lah

"To ni res," je po današnji novinarski konferenci pojasnil Lah. Glede mesta predsednika odbora je znotraj poslanske skupine dal vedeti, da mu ni do tega mesta, saj vodenje odbora terja veliko osredotočenosti, zaradi česar ni mogoče vsebinsko dovolj dobro delati kot poslanec.

O volilnih apetitih

V zvezi z evidentiranjem za volitve v DZ pa je poudaril, da ga je občinski odbor Mirna Peč evidentiral, le da zapisnika niso takoj poslali na stranko. Ko je ugotovil, da ga ni na seznamu evidentiranih kandidatov, je sam poiskal zapisnik in o tem, da je evidentiran, v pogovoru seznanil tudi predsednika SDS Janeza Janšo. Kljub temu so v SDS objavili informacijo, da ga nihče ni evidentiral.

Ob tem je Lah danes opozoril še, da so začeli tik pred lokalnimi volitvami rušiti trebanjski občinski odbor SDS, ki je bil morda najbolj aktiven v regiji. "Mislim, da je bilo to namenoma, ker so me trikrat podprli na državnozborskih volitvah, zdaj pa ima verjetno nekdo drug apetit, da bi tukaj kandidiral," je ocenil poslanec in dodal, da gre pri trebanjskem za zelo "izvoljiv" okraj.

Kdo koga (več ne) mara

Navedbe SDS Lah sicer povezuje z užaljenostjo z njihove strani. Če pa v stranki navajajo, da ga tako rekoč nihče ne mara, je to za poslanca lahko tudi izziv za naprej. "Bomo videli na naslednjih volitvah, če me res nihče ne mara," je dodal.

Čeprav bo pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami že izpolnjeval pogoje za upokojitev, bi namreč utegnil kandidirati za župana, če pa bi vendarle kandidiral na volitvah v DZ, pa ne bi kandidiral zunaj svoje občine, kjer pa je to mesto na listi SDS že rezervirano za drugo kandidatko. "Ne vem sicer, na kakšen način si je to zaslužila, ker gotovo ni najmočnejša kandidatka, če pride kandidirat iz Ljubljane na Dolenjsko," je še ocenil.

Kot nepovezan poslanec bo Lah sicer do konca mandata skušal čim več narediti na tistih področjih, na katerih je že do zdaj delal v DZ in ki jih dobro pozna, je še povedal.