Začasno?

Velikan Monsanto je klonil in se umaknil

T.L./STA
28. 8. 2016, 09.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Monsanto umaknil vlogo za uporabo novih semen gensko spremenjenega bombaža v Indiji.

Profimedia
Monsanto umaknil vlogo za uporabo novih semen.

Ameriški proizvajalec gensko spremenjenih semen Monsanto je umaknil vlogo za odobritev uporabe novih semen gensko spremenjenega bombaža, ki je odporen na škodljivce, v Indiji. Monsanto se je namreč v preteklih mesecih zaradi nove generacije semen soočal z velikim nasprotovanjem indijske vlade, negotova je bila tudi odločitev regulatorjev. 

"Zaradi negotovosti v poslovnem okolju, povezanem z delovanjem regulatorja, smo se odločili, da se umaknemo," so pojasnili v družbi. Ta odločitev bo najbrž precej otežila načrte indijske vlade, ki želi privabiti več mednarodnih podjetij v državo, so poročale tuje tiskovne agencije.

Monsanto, ki ima v Indiji drugi največji trg zunaj Amerike, nasprotuje tudi novim predlogom vlade, ki želi družbo prisiliti, da svojo tehnologijo deli z lokalnimi podjetji, ki se ukvarjajo s semeni.

Prav tako z vlado niso našli skupnega jezika glede vprašanja, koliko lahko zaračunajo za semena gensko spremenjenega semena bombaža, zaradi česar so samo lani izgubili na desetine milijonov prihodkov.

Indija je sicer v zadnjih letih postala druga največja proizvajalka bombaža, predvsem na račun gensko spremenjenih semen Monsanta. V državi je približno sedem milijonov proizvajalcev bombaža.