Ekskluzivno

Tragedija v družini Nejca Simšiča: Ustreljen, ker ni dal bolniške

Samo Strel
27. 8. 2016, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Umor urologa v izolski bolnišnici je Ireni obudil spomin na prav tako tragičen dogodek, ki ji je pri osmih letih vzel očeta.

Osebni arhiv Irene Butoln
Dr. Franjo Butoln je bil umorjen na dan Jugoslovanske ljudske armade, 22. decembra 1958.

Po tragediji v izolski bolnišnici se nam je oglasila Irena Butoln, ki ji je smrt 36-letnega zdravnika Luisa Guillerma Martineza Bustamanteja obudila spomin na izgubo očeta, prav tako zdravnika, ki ga je decembra 1958 na revmatološkem oddelku ljubljanske poliklinike ustrelil mladenič, besen, ker mu ni dal bolniške.

Mediaspeed.net
Naša sogovornica Irena Butoln s sinom, našim novinarjem in televizijskim voditeljem Nejcem Simšičem.

Butolnova nam je posredovala krajšo novičko v zvezi z dogodkom, ki je bila objavljena enkrat proti koncu leta 1958 v časniku Slovenski poročevalec pod naslovom Žrtvi poklica na ljubljanski Polikliniki: »Kot je dnevno časopisje že poročalo, je 22. 12. 1958 malo pred 20. uro na revmatološkem oddelku ljubljanske Poliklinike 25-letni krojač Ciril CIGLER, doma iz Brezij pri Brežicah, ustrelil službujočega zdravnika dr. Franja Butolna in medicinsko sestro Zinko Deči. Kriminalistični uslužbenci TNZ Ljubljana so ob sodelovanju preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča s takojšnjo intervencijo prijeli storilca še v ordinaciji. Poleg drugih preiskovalnih opravil je preiskovalni sodnik odredil pregled storilca po izvedencih. Dne 23. 12. sta ga v preiskovalnem zaporu Okrožnega sodišča v Ljubljani pregledala dva sodna izvedenca – psihiatra, ki sta ob prvem pregledu ugotovila, da je storilec izrazito duševno bolan. Preiskava se nadaljuje.«

Osebni arhiv Irene Butoln
Žrtvi poklica na ljubljanski polikliniki, Slovenski poročevalec

Nad dr. Butolna z nožem in pištolo

Kot dodatno pojasnjuje Butolnova, je bil oče rojen leta 1918, torej je bil v času umora star 47 let. V JLA je bil zaposlen kot sanitetni podpolkovnik, delal pa je tudi kot internist na ljubljanski polikliniki. In kaj naj bi bil motiv 25-letnega krojača za zločin? »Ustrelil ga je zato, ker mu ni dal bolniške. Grozil mu je že prej in mu tudi povedal, da ga bo ustrelil, a nihče ni dal pretirane pozornosti na to,« pojasnjuje Butolnova. Ob tem dodaja, da se je storilec očeta lotil z nožem in pištolo.

Dr. Fanjo Butoln je bil v JLA zaposlen kot sanitetni podpolkovnik, delal pa je tudi kot internist na ljubljanski polikliniki.

»Mislim, da je imel oče sedem strelnih ran in ne vem koliko ubodov, smrten pa je bil samo en strel,« se spominja Butolnova, ki je bila v kritičnem času stara komaj osem let, zato jo je mati poslala k sorodnikom, in na dogodek niti nima pretirano travmatičnih spominov.

Duševni bolnik imel seznam zdravnikov za odstrel

Ciglerja so po besedah Butolnove najprej strpali v zapor, nato pa ugotovili, da je duševno moten. »Pri njem so celo našli spisek zdravnikov, ki jih je imel namen pobiti, a na srečo do tega ni prišlo. Vem, da je bil nekaj časa interniran v umobolnici v Polju, potem pa ga je prevzel njegov oče in sta živela nekje v Brežicah. Zdaj je že nekaj let pokojen, bi rekla, da okrog 30 let,« pojasnjuje naša sogovornica.

Osebni arhiv Irene Butoln
Krajša novička o tragičnem dogodku na ljubljanski polikliniki v časniku Slovenski poročevalec

Zločin na državni praznik

»Bilo je na dan Jugoslovanske ljudske armade, 22. decembra. Vem, da je bil oče dopoldne še na paradi v uniformi in da se mu nekako ni dalo potem še v službo v klinični center, nekako je hotel odpovedati, a ni mogel, ker je pač imel pogodbo,« se še spominja Butolnova in ob tem dodaja, da je storilec v preiskavi dejal, da bi zdravnika, če ne bi bil na delovnem mestu, poiskal kar doma. »Vprašanje, kaj bi bilo v tem primeru, kdo bi mu odprl vrata, kako bi se dogodki odvijali naprej,« se sprašuje Butolnova, sicer mama našega novinarja in televizijskega voditelja Nejca Simšiča.

Arhiv Svet24
Kraj zločina pred skoraj šestdesetimi leti: ljubljanska poliklinika