Polemika

Policisti so jo prislili, da se je slekla

R.T.
25. 8. 2016, 08.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Po objavi posnetkov, ki prikazujejo francoske policiste, kako na plaži kaznujejo žensko, ki je oblečena v hidžab in jo prislijo k temu, da ga sleče, so se na družabnih omrežjih razplamtele polemike, glede takšnega ukrepanja.

Twitter
Zgodilo se je v torek na eni od plaž v Nici.

Žensko, ki je mirno dremala na plaži blizu prizorišča julijskega terorističnega napada, so obkolili štirje policisti, oboroženi s solzivcem in gumijevkami, in od nje zahtevali, da sleče tuniko z dolgimi rokavi, nato pa so ji izdali še globo v višini 38 evrov.

Kršila naj bi prepoved o nošnji t. i. burkinijev – plavalnega oblačila, ki združuje burko in bikini.

Številni komentatorji so na Twitterju pod hashtagom #BurkiniBan izrazili ogorčenje in zgražanje nad takšnimi postopki policije.

"V boju proti stilu oblačenja, ki je ženskam vsiljen, s tem, da se jim vsiljuje nek drug stil oblačenja, res ne vidim prav velikega smisla," piše v enem od komentarjev.

"Oboroženi policisti silijo žensko, naj sleče obleko. Kateri del tega stavka se vam zdi v redu?", se sprašuje druga komentatorka.

"Nisi feminist, če se odločiš za to, da braniš samo en del ženskih pravic," pa dodaja tretji komentar.

Nekateri pa se sprašujejo, ali bodo zdaj v imenu vrednot sekularizma tudi nune na plažah prisili, da se slečejo.

Kot smo že pisali, so v več francoskih letoviščih po vrsti terorističnih napadov do 31. avgusta letos prepovedali nošnjo burkinijev in podobnih oblačil, ki "jasno nakazujejo versko pripadnost v času, ko je Francija pod udarom teroristov".

Napetost med muslimani in ne-muslimani v državi tako še naraščajo, medtem pa je avstralsko-libanonska oblikovalka burkinijev Aheda Zanetti, ki je zasnovala burkini, sporočila, da je prodaja burkinijev prek spleta narasla za 200 odstotkov.