Stroški

Kdaj subvencionirana šolska malica

Lara Jelen
25. 8. 2016, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Novo šolsko leto je tik pred vrati. Za zvezke in učbenike je verjetno že poskrbljeno, kakšni drugi stroški pa se bodo zdaj šele začeli. Med njimi bo tudi strošek za šolsko malico. Preverite, v kakšnem primeru vam za otrokovo malico ni treba plačevati.

Profimedia
Vloga za subvencijo malice in subvencijo kosila se na centru za socialno delo odda samo v primeru, če družina učenca nima na voljo veljavne odločbe o otroškem dodatku.

Vloge za uveljavljanje subvencije malice in kosila na centru za socialno delo ni več treba oddajati, saj vzgojno-izobraževalni zavodi po novem upoštevajo uvrstitev v dohodkovni razred na osnovi podatkov o povprečnem mesečnem dohodku na osebo, ugotovljenem v veljavni odločbi o otroškem dodatku.

537 evrov družinskega mesečnega dohodka je meja, do katere vam država še omogoči subvencionirano šolsko malico.

Vloga za subvencijo malice in subvencijo kosila se na centru za socialno delo odda, samo če družina učenca nima na voljo veljavne odločbe o otroškem dodatku. Po pravilih mora šola do začetka šolskega leta seznaniti učence in starše o organizaciji šolske prehrane, pravilih šolske prehrane, njihovih obveznostih, ter o subvencioniranju malice in kosila za učence. Če se kljub temu sprašujete, v katerem primeru vam oziroma vašemu otroku pripada subvencionirana šolska malica, berite dalje.

Odloča vaš mesečni dohodek

Na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport lahko izveste, da se Zakon o šolski prehrani uporablja »za osnovne in srednje šole ter za osnovne šole v okviru zavodov za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami v RS, ki izvajajo javno veljavne vzgojno-izobraževalne programe, ne pa tudi za udeležence izobraževanja odraslih«.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Do polne subvencije za malico so upravičeni učenci iz družin, v katerih povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 53 % neto povprečne plače v RS.

Upravičenci do subvencije za malico so tisti učenci, ki se redno izobražujejo, so prijavljeni na malico in po zakonu, ki ureja uveljavljanje pravic iz javnih sredstev, izpolnjujejo osnovni pogoj, ki narekuje, da so do polne subvencije za malico oziroma do v celoti brezplačne malice upravičeni učenci iz družin, v katerih povprečni mesečni dohodek na osebo, ugotovljen v odločbi o otroškem dodatku, ne presega 53 % neto povprečne plače v RS. Povprečna neto plača v letu 2015 je bila 1.013,23 evra, kar pomeni, da ste do brezplačne subvencionirane malice za šolajočega se otroka upravičeni, če je vaša družina primorana mesečno shajati z dohodkom 537 evrov ali manj.

0,80 evrov dnevno stane malica v šolskem letu 2016/2017.

Neodvisno od tega pogoja lahko subvencijo za malico dobijo tudi učenci, ki so nameščeni v rejniško družino, in učenci, prosilci za azil. Učencem, ki so nameščeni v rejniško družino, pripada tudi subvencija za kosilo. Pravica do subvencije v višini cene malice ravno tako pripada učencem, ki bivajo v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami in se šolajo zunaj zavoda.

Cena malice

90 % slovenskih šol bo letos izvajalo Shemo šolskega sadja in zelenjave.

Tisti, ki ne ustrezate pogojem za subvencionirano šolsko malico, boste morali v šolskem letu 2016/2017 za otrokovo malico odšteti 0,80 evra. Poleg malice pa bodo letos na večini slovenskih šol izvajali ukrep Shema šolskega sadja in zelenjave, katerega namen je ustaviti trend zmanjševanja porabe sadja in zelenjave ter hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih. Kar 90 % slovenskih šol se je zavezalo, da bo sledilo ukrepu, zato bodo tam poleg redne šolske prehrane brezplačno razdeljevali sadje in zelenjavo.