Terorizem

Al Zavahiri borce pozval k zavrnitvi IS

M.K./STA
22. 8. 2016, 14.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Vodja teroristične mreže Al Kaida Ajman al Zavahiri se je v novem video sporočilu, objavljenem pred kratkim na spletnem portalu Site, distanciral od delovanja Islamske države (IS) in islamske borce pozval, naj se pridružijo afganistanskim talibanom in zavrnejo IS.

Profimedia
Ajman All-Zavahiri si prizadeva za poenotenje v vrstah Al Kaide.

Naslednik Bin Ladna s tem nadaljuje s svojimi kritikami proti skrajni sunitski skupini Islamska država (IS), ki jo vodi Abu Bakr al Baghdadi. Al Zavahiri se je v zadnjem času nekoliko umaknil in komuniciral zgolj preko zvočnih posnetkov.

Italijanski časnik Il Fatto Quotidiano navaja, da se al Zavahiri zadnje mesece ni pojavljal v video sporočili iz varnostnih razlogov. V preteklosti je namreč preživel že štiri neuspešne napade. Po pisanju časnika naj bi trenutno bival na mejnem območju med Afganistanom in Pakistanom.

Konec julija je sicer al Zavahiri "blagoslovil" tudi razhod med fronto al Nusra in Al Kaido. Namen odločitve za prekinitev odnosov je predvsem "utišati predsodke mednarodne skupnosti", ki ima skupino za teroristično. Zaščititi želijo tudi sirsko revolucijo, je tedaj poudaril vodja sirske džihadistične skupine Fronta al Nusra Abu Mohamed al Džolani.

Kot ugotavlja italijanski časnik, je al Zavahirijeva strategija zadnje mesece jasno usmerjena v poenotenje v vrstah Al Kaide, ki jo ogrožajo džihadisti, četudi za ceno organizacijskih povezav z drugimi skupinami.