Ločevanje odpadkov

Še več smetnjakov in še dražje položnice

M.K.
22. 8. 2016, 11.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Gospodinjstvom se obeta še en dodaten smetnjak za pločevinke in druge kovine, s tem pa po prvih ocenah tudi za okoli 10 odstotkov višje položnice za odpadke.

STA
Če je nekdaj veljalo, da bi z ločevanjem odpadkov morda lahko preprečili skok cen na položnicah, zdaj temu ni več tako.

Okoljska inšpekcija je, kot je kaže,  stopila na stran zasebnih družb za ravnanje z odpadno embalažo, ki bodo v prihodnje očitno dosegale še višje dobičke, piše Dnevnik.

Pred hišami in stanovanji slovenskih gospodinjstev bi morda kmalu lahko stal še en dodaten zabojnik za pločevinke in druge kovine, z njim pa bi prišle po prvih ocenah tudi za okoli deset odstotkov višje položnice za odpadke. Pobuda za to prihaja od zasebnih družb za ravnanje z odpadno embalažo, ki bodo s tem lahko dosegale še višje dobičke.

Računsko sodišče je v svoji reviziji lani opozorilo, da bi približno 12 milijonov evrov dobička, kolikor ga ta podjetja že zdaj vsako leto pospravijo v svoje žepe, v resnici morali dobiti občani oziroma komunalna podjetja, ki odpadno embalažo tem zasebnim družbam oddajajo brezplačno.

Družbe za ravnanje z odpadno embalažo so zasebna podjetja, ki svoje poslovne bilance že nekaj let poskušajo popravljati tudi tako, da se otepajo odgovornosti prevzemanja ločeno zbrane odpadne embalaže, ta se vsak konec leta začne kopičiti na dvoriščih komunalnih podjetij.

V ljubljanski Snagi so za Dnevnik potrdili, da družbe neizpolnjevanje predpisanih obveznosti utemeljujejo različno, med drugim občasno pa omenjajo tudi nedovoljeno mešanje kovin s preostalo odpadno embalažo.

Zdaj je na potezi okoljsko ministrstvo. Če bo potrdilo inšpekcijske odločbe, se napoveduje zvišanje cene zbiranja odpadkov za okoli 10 odstotkov, še piše Dnevnik.