Milijardni posli

Po viagri še zdravilo za raka prostate

M.K./STA
22. 8. 2016, 09.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ameriški farmacevtski velikan Pfizer je tik pred nakupom biotehnološke družbe Medivation, ki je specializirana za zdravljenje raka.

Profimedia
Analitiki ocenjujejo, da bo zdravilo do leta 2020 podjetju letno prinesel okoli 1,33 milijarde dolarjev. Na sliki: upravna stavba korporacije Pfizer v New Yorku.

Pfizer bo za nakup odštel 14 milijard dolarjev, kar je skoraj štiri milijarde več kot znaša tržna vrednost Medivationa.

O nakupu sta poročala Bloomberg in The Wall Street Journal, kjer so zapisali, da bi bila lahko kupoprodajna pogodba razkrita že danes. The Wall Street Journal je ob tem poročal, da bo transakcija opravljena zgolj v gotovini.

Z nakupom družbe Medivation bo Pfizer v svojo ponudbo dodal zdravilo Xtandi, ki ga ocenjujejo za enega najbolj obetavnih na področju zdravljenja raka prostate. Analitiki ocenjujejo, da bo zdravilo do leta 2020 podjetju letno prinesel okoli 1,33 milijarde dolarjev.

Ustanovitelj in prvi mož Medivationa verjame, da je združitev s Pfizerjem pravi korak v smeri razvoja. Dodal je, da bo združitev podjetij ugodna tako za delničarje kot tudi za zaposlene, ki bodo imeli v večji družbi nove izzive.

Nakup Medivationa bo za Pfizerja največji po lanskem letu, ko je gigant za 17 milijard dolarjev kupil Hospiro, ki se ukvarja z medicinskimi pripomočki.

Prav tako Medivation proizvaja obetavno zdravilo za raka na dojki, ki je sicer trenutno v tretji fazi raziskav.

Za nakup Medivationa se je sicer zanimalo tudi francosko farmacevtsko podjetje Sanofi, ki je ponudilo 58 dolarjev za delnico, a je Medivation ponudbo julija zavrnil.