Afganistan

Talibani spet osvajajo

J.P./STA
20. 8. 2016, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Afganistanske oblasti poročajo, da so Talibani v afganistanski provinci Kunduz, ki je doslej veljala za relativno varno, po umiku nemške vojske osvojili precej ozemlja. Položaj se še zaostruje. Trenutno so štiri od petih okrožij province vsaj delno v rokah islamistov, v glavnem mestu province pa se bojijo, da bi v celoti padla v njihove roke.

Profimedia
Varnostne sile jih poskušajo prisiliti k umiku.

Talibani so ozemlje osvojili po večdnevnih močnih spopadih. Danes zjutraj so po navedbah člana sveta province Sarkula Alimija zasedli središče okrožja Čanabad in tam izobesili svojo zastavo. Varnostne sile jih sicer poskušajo prisiliti k umiku.

Nasilje se je v Afganistanu občutno okrepilo v začetku julija. Talibani so minuli teden zasedli tudi eno od okrožij province Baglan, ki meji na Kunduz. Tudi tam je bila do leta 2013 nameščena nemška vojska.

Po navedbah vira iz varnostnih krogov so varnostne točke v središču okrožja še vedno v rokah vlade, se pa območje sooča s prešibko prisotnostjo vojske in policije. Talibani si prilaščajo vse več delov Čanabada, varnostne sile pa jih lahko zadržujejo le v središču okrožja.

V prestolnici province se bojijo ponovitve razmer iz lanske jeseni, ko so talibani dva tedna obvladovali celotno provinco. Da bi to preprečili, je na območje začasno prispela manjša skupina nemških vojaških svetovalcev.

Mesto je sicer že tri dni brez elektrike, saj je bila v napadih poškodovana napeljava.