Ustvarjanje kaosa

VIDEO: Serija napadov na priljubljena letovišča

T.L./STA
12. 8. 2016, 08.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Odgovornosti za serijo napadov ni prevzel še nihče.

Youtube
Eksplodiralo je tudi blizu Starbucksa.

Tajska policija je sporočila, da je bil niz bombnih napadov v letoviščih, v katerih so bili ubiti štirje ljudje, "lokalna sabotaža", ne pa teroristično dejanje. Skupno je sicer v zadnjih 24 urah eksplodiralo enajst bomb v petih pokrajinah na jugu države. Številni ljudje so bili ranjeni.

Niso krivi muslimanski uporniki

"To ni bil teroristični napad. Gre le za lokalno sabotažo, ki je omejena na tistem območju," je sporočil tiskovni predstavnik tajske policije Piyapan Pingmuang.

Ni še sicer jasno, katera skupina bi lahko bila odgovorna za ta niz napadov. Je pa Piyapan ovrgel domneve, da bi za napadi lahko stali muslimanski uporniki, ki delujejo na skrajnem jugu države.

Ti uporniki se sicer za neodvisnost treh večinoma muslimanskih provinc na jugu države borijo že več kot desetletje, vendar so njihova nasilna dejanja omejena predvsem na območje teh provinc, ki pa je precej daleč od kraja tokratnih napadov. V nasilju v teh provincah je sicer od leta 2004 umrlo okoli 6200 ljudi, več kot 11.000 pa je bilo ranjenih.

Policija in tudi vojska sta sicer okrepili varnostne ukrepe v državi, zlasti varovanje pomembnejših vladnih stavb, spomenikov, avtobusnih in železniških postaj in drugih krajev, kjer se zbira veliko ljudi.

Po dosedanjih podatkih so bili v nizu bombnih eksplozij v četrtek zvečer in danes ubiti skupno štirje ljudje, več deset jih je ranjenih. O eksplozijah so poročali iz turističnih mest Hua Hin, Phuket, Trang in Surat Thani.

Usklajena serija napadov

Najprej sta v četrtek zvečer eksplodirali dve bombi v letovišču Hua Hin nedaleč od prestolnice Bangkok, pri čemer je bila ubita ena ženska. Več kot 20 ljudi, med njimi devet tujih turistov, je bilo ranjenih. V tem kraju je nato davi odjeknila še ena eksplozija in zahtevala smrtno žrtev.

Danes sta nato eksplodirali še dve bombi na priljubljeni plaži Patong na otoku Phuket. O dveh eksplozijah so poročali še iz mest Trang in Surat Thani na jugu Tajske; v vsaki je bil ubit po en človek.

Napadi so si bili podobni in vse kaže tudi na to, da so bili tudi usklajeni, je povedal vojaški general Danai Kritmethavee. Povedal je še, da je preiskava v teku, o motivih napadov pa ni želel ugibati.

Tajski premier Prayut Chan-O-Cha je po napadih poudaril, da želijo napadalci v državi ustvariti kaos in zmedo ter pozval k mirnosti.

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve se po napadih na turistična letovišča, ki so priljubljena tudi med Slovenci, še ni odzvalo.