Džihadista

Potrdili identiteto drugega napadalca v francoski cerkvi

M.K./STA
28. 7. 2016, 09.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Francoski preiskovalci so uradno ugotovili identiteto drugega džihadističnega napadalca v cerkvi na severu države. Gre za mlajšega moškega, za katerega je bilo pristojnim oblastem znano, da je poskušal potovati v Sirijo, je danes povedal neimenovani vir v tožilstvu.

Twitter
Adel Kermich in Abdel Malik Petitjean (na sliki desno)

Gre za 19-letnega Abdela Malika Petitjeana, ki ga je v torek, na dan napada, francoska policija ubila skupaj s še enim napadalcem, prav tako 19-letnim Adelom Kermichem.

Petitjeana so identificirali na podlagi DNK-ja. Varnostni organi so junija odprli posebni dosje o Petitjeanu zaradi njegove radikalizacije. Bil je na seznamu opazovanih radikalcev varnostnih organov, ker je pokušal potovati na bojišče v Sirijo. Po navedbah vlade ima tak dosje v Franciji okoli 10.500 ljudi. 

Policija je Petitjeana iskala že več dni pred napadom.

Napadalca sta v torek v cerkvi v kraju Saint-Etienne-du-Rouvray blizu Rouena v departmaju Seine-Maritime za talce zajela 86-letnega duhovnika, ki sta mu prerezala vrat, tri nune in dva vernika. Trije drugi talci so bili ranjeni, eden od njih pa je imel hudo vbodno rano.

Skrajna sunitska skupina Islamska država (IS) je kmalu po napadu prevzela odgovornost za napad. Prek svoje tiskovne agencije Amak je sporočila, da sta napad izvedla dva njena "vojaka". Včeraj je objavila tudi videoposnetek, na katerem ji moška prisegata zvestobo.