"Sveta operacija"

VIDEO: Napad na vlaku je bil politično motiviran

G.G./M.K./STA
19. 7. 2016, 20.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

17-letni begunec iz Afganistana, ki je z nožem in sekiro na vlaku na Bavarskem ranil pet ljudi, je bil politično motiviran in na maščevalnem pohodu zaradi smrti prijatelja. Amak, tiskovna agencija skrajne skupine Islamska država (IS), je medtem objavila videoposnetek, na katerem je napadalec.

You Tube screenshot
Amak, tiskovna agencija skrajne skupine Islamska država (IS), je medtem objavila videoposnetek, na katerem naj bi bil napadalec.

Bavarsko notranje ministrstvo je nekaj ur po objavi videoposnetka potrdilo, da je na posnetku napadalec iz Würzburga. "Moški na videoposnetku je storilec iz Würzburga," je potrdil tiskovni predstavnik notranjega ministra Joachima Hermanna.

Bavarski notranji ministerje sicer že pred tem pojasnil,  da na roke naslikana zastava Islamske države in pisanja v paštunščini, ki so jih našli v begunčevi sobi, kažejo, da se je mladenič radikaliziral sam. Med drugim je 17-letnik za seboj pustil poslovilno pismo očetu in poziv muslimanom, naj se oborožijo. Tudi nemški pravosodni minister Heiko Mass je Afganistanca označil za osamelega storilca, ki svojega dejanja ni uskladil z nekom tretjim.

Mladenič je napad izvedel v ponedeljek okoli 21.15 na regionalnem vlaku, ki je peljal med krajema Treuchlingen in Würzburg, na njem pa je bilo od 25 do 30 potnikov. Policija je mladeniča ubila, ko se je med begom s prizorišča zločina obrnil proti njim. Pred smrtjo naj bi vzkliknil "Alah Akbar!" (Bog je velik).

Policija kljub izjavam ministra še vedno preiskuje, ali je Afganistanca k napadu morda nagovoril skrajni islam. Daeš je pred tem danes prek z njo povezane tiskovne agencije Amak obelodanil, da je bil najstnik njen borec, ki je z operacijo odgovoril na poziv k napadom na države koalicije, ki se bori džihadistom.

Daeš je v zadnjem času že prevzel odgovornost za napade, ki so jih zagrešili osameli napadalci. Agencija Amak je tako v podobnem slogu v soboto sporočila, da je moški, ki je ob državnem prazniku v Nici minuli četrtek s tovornjakom ubil 84 ljudi, pripadnik Daeša. Po navedbah analitikov džihadisti odgovornost za takšne napade prevzemajo, čeprav napadalci pred tem z njo niso imeli nobenega stika. Dovolj je, da so pred tem prisegli zvestobo vodji Abu Bakru al Bagdadiju.

Tožilec: Napad v vlaku politično vzpodbujen

Nemški tožilec Erick Ohlenschlager je danes ocenil, da je bil napad na vlaku, ki ga je izvedel mladoletni begunec iz Afganistana, politično motiviran. Amak, tiskovna agencija skrajne skupine Islamska država (IS), je medtem objavila videoposnetek, na katerem naj bi bil napadalec iz nemškega vlaka, ki so ga identificirali z imenom Muhammad Riyad.

"Sem borec Islamske države in začenjam sveto operacijo," na videoposnetku izjavlja domnevni napadalec. Pristojni v Nemčiji še niso potrdili verodostojnosti posnetka.

Tožilec Ohlenschlager je še dejal, da se je napadalec želel maščevati nevernikom zaradi trpljenja, ki so ga povzročili njegovim muslimanskim prijateljem. Dodal je, da je napadalec na vlak vstopil z namenom, da na vlaku ubije neznance, pri tem pa je v zakup vzel tudi lastno smrt.

Po besedah tožilca je bil napadalec veren musliman, ki še ni bil nikoli kaznovan. Je pa minulo soboto izvedel, da je v Afganistanu umrl eden od njegovih prijateljev. Tožilstvo je proti njemu odredilo preiskavo zaradi poskusa umora v petih primerih in hude telesne poškodbe, je še pojasnil Ohlenschlager.

Twitter
Vagon potniškega vlaka je bil videti kot klavnica.

Med petimi ranjenimi, ki jih je poškodoval mladi Afganistanec, so štirje člani družine iz Hongkonga. Trije izmed ranjenih so še vedno v kritičnem stanju. Ena izmed prič, ki živi blizu kraja, kjer je nekdo med napadom vlak zasilno ustavil, je povedala, da je bil vagon videti kot klavnica.

Na napad se je odzval tudi nemški notranji minister Thomas de Maiziere, ki je dejal, da ga je napad pretresel. Dodal je, da so pristojne oblasti v Nemčiji zelo čuječne. Obljubil je, da bodo tako na zvezni kot deželni ravni "storil vse, da preprečijo tovrstna dejanja".

Po ničemer ni izstopal

Afganistanec je bil eden izmed skoraj 15.000 mladoletnikov brez spremstva, ki so lani med množico 1,1 milijona beguncev zaprosili za azil v Nemčiji, kažejo podatki nemške agencije za begunce Bamf. Številni med temi mladoletniki, ki so med drugim prišli tudi iz Sirije in Iraka, trpijo za posttravmatsko stresno motnjo.

Kot je povedal bavarski minister, je mladenič v Nemčiji živel v domu za mladoletne begunce brez spremstva, nato pa so ga pred dvema tednoma namestili v rejniško družino blizu Würzburga. "Priče ga niso opisale kot kakorkoli radikaliziranega ali fanatičnega," je še povedal Hermann. "Ob muslimanskih praznikih je obiskoval mošejo, a ni bil videti posebej veren," je dodal.