Slovenske pošasti

Morilci, ki niso pristali za rešetkami

ss
19. 7. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V zadnjih dneh so mediji poročali, da je bila mati do smrti zanemarjene in mučene dveletne Arine iz pripora premeščena na zaprti oddelek begunjske psihiatrične bolnišnice. Na Upravi za izvrševanje kazenskih sankcij so pojasnili, da to ne drži. Dekličina mati je namreč v priporu na Igu. V Sloveniji pa je kar nekaj primerov, ko storilce hudih kaznivih dejanj namesto za rešetke pošljejo na zdravljenje.

arhiv Svet24
Vid Lubi je mariborsko psihiatrijo zapustil že po letu in pol, saj se je odločil za zdravljenje odvisnosti od mamil.

Kot je znano, je deklica v ljubljanskem kliničnem centru umrla 4. julija, za njeno mamo Sando Alibabić in očima Mirzana Jakupija pa je bilo najprej odrejeno sodno pridržanje in nato pripor.

Grozi jima do 20 let zapora

Policija ju je sicer ovadila za povzročitev posebno hude telesne poškodbe, ki je imela za posledico smrt, in za zanemarjanje mladoletne osebe, obtožnica še ni bila vložena. Za prvo očitano kaznivo dejanje je zagrožena kazen od tri do petnajst let zapora, za drugo pa do pet let zapora. Če bosta spoznana za kriva, pa jima sodišče me more izreči več kot 20 let zapora.

Alibabićeva je torej v priporu na Igu, scenarijev, ko storilce kaznivih dejanj namesto za rešetke pošljejo na zdravljenje, pa smo imeli pri nas v zadnjem obdobju kar nekaj.

Svet24
Elvir Đogić (levo) sicer ne trpi za kakšno duševno boleznijo, ima pa »specifično osebnostno strukturo«.

Ni duševno bolan, je pa osebnostno poseben ...

V začetku julija je veliko prahu dvignil epilog ponovljenega sodnega postopka zoper brata Đogić, ki sta se na zatožni klopi znašla zaradi uboja 28-letnega Matica Brajića. Zoper mlajšega Elvirja, ki se je Matica lotil s kuhinjskim nožem, so sodniki ustavili postopek za izrek obveznega psihiatričnega zdravljenja, kot je to zanj zahtevalo tožilstvo, po koncu postopka pa so mu pravosodni policisti sneli lisice in je lahko odkorakal na prostost.

Zločin je namreč po oceni izvedenca storil neprišteven zaradi izjemnih in enkratnih okoliščin, v katerih se je znašel, ter »specifične osebnostne strukture«, nima pa prave duševne motnje, tako da na psihiatriji niti nima kaj iskati. Sodba bratoma Đogić sicer še ni pravomočna.

STA
Dušan Petrovčič, morilec litijskega policista, je v svoji glavi načrtoval družbeni prevrat.

Pred umorom policista načrtoval revolcijo

Večkrat smo pri nas pisali tudi že o Vidu Lubiju, ki je našemu bralcu in ljubljanskemu taksistu Tomažu Starinu s tapetniškim nožem prerezal vrat, potem pa so na sodišču dognali, da je kaznivo dejanje poskusa uboja zagrešil neprišteven zaradi večletne zlorabe tablet, mamil in alkohola. Z mariborske psihiatrije pa so Lubija izpustili že po letu dni zdravljenja, saj je izrazil željo, da bi se zdravil odvisnosti od mamil, česar mu na forenziki niso mogli omogočiti.

Na zaprtem oddelku mariborske psihiatrije pa še naprej ostaja nekdanji vojak Dušan Petrovčič, morilec litijskega policista Damijana Kukovića, za katerega so že pred sojenjem ugotovili, da je v povsem svojem svetu pravzaprav načrtoval revolucijo.