Slovenija

Stisko brusniških otrok rešujejo z najemom

Mirjana Martinovič
19. 7. 2016, 18.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Brusniška osnovna šola in vrtec sta se pred jesenjo znašla v zagati, saj je zmanjkalo prostora za vse predšolske otroke. Po besedah ravnateljice Jasmine Hidek novomeško občino na prostorsko stisko opozarjajo že več let, ne nazadnje je vrtčevski oddelek v šoli gostoval že pet let, ker pa se je povečalo tako število učencev kot otrok, so bili primorani na hitro poiskati rešitev.

Mirjana Martinovič
Nove prostore za dva oddelka brusniškega vrtca so našli nad tamkajšnjo trgovino, a je vhod v poslopje tik ob prometni cesti.

Šolski okoliš OŠ Brusnice obsega naselja Brezje, Dolenji Suhadol, Gabrje, Gorenji Suhadol, Jugorje, Leskovec, Male Brusnice, Pangrč Grm, Ratež in Velike Brusnice. V letošnjem šolskem letu so imeli v vrtcu štiri skupine otrok, kot omenjeno, pa je en oddelek gostoval v šoli.

OŠ Brusnice
Ravnateljica Jasmina Hidek poudarja, da na problematiko že vrsto let opozarjajo novomeško občino.

»Ker bomo imeli v šolskem letu 2016/17 en dodaten oddelek 1. razreda, ne moremo več ponuditi ene učilnice za potrebe vrtca – za igralnico. V času javnega vpisa otrok v vrtec smo prejeli 45 vlog. Ob dejstvu, da bi imeli zgolj tri skupine v matičnem vrtcu, bi seveda zavrnili ogromno otrok. To je bil razlog, da smo iskali nove prostore, primerne za delovanje vrtca,« pojasnjuje ravnateljica. Letos so imeli v vrtcu 79 otrok, jeseni jih bo 94, šola pa je imela letos 166 učencev in učenk, septembra jih pričakujejo 185.

Kot omenjeno, sta tako šola kot vrtec polna, zato so 24. junija objavili javno zbiranje ponudb za najem dodatnih prostorov za potrebe predšolske vzgoje. »Če bi potrebovali prostore samo za en oddelek, bi videla veliko možnosti. Ker je vpis otrok zelo velik in potrebujemo prostore celo za dva oddelka, pa vidim možnosti nad trgovino Spar ali v prostorih gasilskega doma, kjer bi preureditev terjala velik finančni vložek,« je še pred zaključkom razpisa, 4. julijem, dejala Hidkova.

MO Novo mesto je med drugim objavila tudi javni razpis za projektiranje in gradnjo šestoddelčnega vrtca pri OŠ Bršljin. Izvajalca naj bi izbrali v kratkem, celoten projekt pa bo predvidoma zaključen konec aprila 2017. Med počitnicami so stekla dela še na dveh šolah: na OŠ Center bodo zamenjali okoli 70 oken, preostala še prihodnje leto, na podružnični OŠ Mali Slatnik pa menjajo strešno kritino.

Prilagojen razpis?

Nekateri so se namreč obregnili ob besedilo razpisa, in sicer da je prilagojeno vnaprej znanemu ponudniku in da so se dela nad trgovino Spar v Brusnicah začela že pred julijem. Razpis za najem prostorov je med preostalimi pogoji zahteval, da so ti od matičnega vrtca oddaljeni največ 300 metrov in da je vmes varna peš povezava, igralnici pa naj bi bili veliki vsaj 32 oziroma 36 kvadratnih metrov, čeprav vrtčevski normativi predvidevajo najmanj 40 kvadratnih metrov.

»Postopek je vodila OŠ Brusnice. Do razpisnega roka je prispela ena ponudba (podjetje Waki). Po zaključku zbiranja ponudb je sledilo pogajanje glede cene. Prostori se nanašajo na lokacijo Velike Brusnice 7, ki je od matičnega vrtca oddaljena okrog 200 metrov,« so očitke zavrnili v kabinetu novomeškega župana Gregorja Macedonija. Direktor podjetja Waki je sicer Ivan Kralj, nosilec istoimenske liste na zadnjih lokalnih volitvah, ki pa ni občinski svetnik.

Občina oziroma šola bo za najem omenjenih prostorov odštela dobrih 1200 evrov najemnine na mesec, v ceno pa je všteta tudi uporaba parkirnih prostorov in skupnih delov stavbe.

»Določitev 300 metrov oddaljenosti od matičnega vrtca izhaja izključno z vidika logistike, saj mora biti pot iz matičnega vrtca do najemne enote čim krajša zaradi zagotovitve varne poti za otroke. Otroci se bodo namreč zjutraj zbirali v matičnem vrtcu. Poleg tega je razdalja pomembna tudi zaradi razdelitve hrane, ki jo bodo pripravljali v matičnem vrtcu, zaposlitve kadra, ki se mora medsebojno po potrebi nadomeščati, in podobnega. Bližina dodatne enote je zelo pomembna, saj se v nove prostore selijo otroci drugega starostnega obdobja, ki so že vključeni v vrtec. Po naših informacijah so dela nad trgovino povezana s stanovanjsko enoto na tej lokaciji,« so kritike razpisa zavrnili na občini in dodali, da gre v tem primeru za nenamensko grajene dodatne prostore vrtca, zato sta lahko igralnici manjši od 40 kvadratnih metrov.

Demografski podatki brusniškemu vrtcu in šoli obetajo polno zasedenost še naprej, zato najem ne more biti dolgoročna rešitev, s čimer se v županovem kabinetu strinjajo: »Najem je kratkoročna rešitev prostorske stiske, zato je bilo v javnem zbiranju ponudb časovno obdobje omejeno na dve šolski leti, z možnostjo predčasne prekinitve ali podaljšanja najemnega razmerja. Če se bo trend povečevanja vpisa otrok v ta vrtec nadaljeval tudi v prihodnjih letih, bomo preučili možnost dozidave matičnega vrtca v Brusnicah.«