Sporna pridiga

Borci začudeni nad izjavami kardinala Rodeta

M.K./STA
19. 7. 2016, 17.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V Zvezi združenj borcev (ZZB) Slovenije so pridigo kardinala Franceta Rodeta med nedavno mašo v Šentjoštu nad Horjulom označili za žaljivo.

T.J.G., arhiv DL
Borci v svojih uniformah in praporščaki so bili vedno dobrodošli na Javorovici, a ker so jih letos izločili iz uradnega programa, so prihod odpovedali.

Kot so zapisali, gre za potvarjanje zgodovine, ki narekuje začudenje, saj tega ni izrekel kdorkoli, temveč ena od kardinalskih avtoritet v javni pridigi.

V današnji izjavi za javnost v ZZB navajajo, da je kardinal Franc Rode "označil medvojni boj slovenskega ljudstva proti nacizmu in nacističnim kolaborantom za zločin". Zmotile pa so jih tudi njegove besede, da nasprotnikom komunizma ni preostalo drugega kot odločitev za protinasilje, za oborožen upor proti revoluciji.

STA
Rode je v nagovoru med drugim dejal, da so komunisti v Sloveniji zasejali sovraštvo, s tem pa porušili temelje narodne enotnosti.

Rode je sicer v nagovoru med drugim dejal, da so komunisti v Sloveniji zasejali sovraštvo, s tem pa porušili temelje narodne enotnosti. Prav oni so po njegovih besedah izkoristili ponižanje, bedo in nemoč naroda, da so se polastili oblasti nad njimi. "Uporaba osvobodilnega boja za izvedbo revolucije je prevara in izvirni greh partije. S tem so legitimirali protirevolucijo," je dejal Rode.

Sodelovanje s sovražnikom, ki je napadel in okupiral domovino, že od nekdaj velja za zavržno in kaznivo dejanje, so izpostavili. Za sodelovanje v protikomunistični milici, ki so jo ustanovili in vzdrževali italijanski okupatorji, in v slovenskem domobranstvu, ki so ga ustanovili in vzdrževali nemški okupatorji, ni nobenega opravičila, so dodali.

"Pridige kardinala Rodeta ne moremo razumeti drugače kot antikomunistično in v bistvu profašistično propagando in kot politično manipulacijo. V vsakem primeru pa predstavlja potvarjanje zgodovine in globoko žalitev več tisoč padlih za domovino ter žalitev domoljubnih čustev velikanske večine Slovencev," so zapisali v zvezi, kjer so med drugim izpostavili, da so bili velika večina partizanske vojske kristjani pod vodstvom krščanskih socialistov.

Kardinalove izjave so obsodili tudi v društvu Slovenija, Resnica, Poštenje (SRP). Državno politiko sprašujejo, kaj je glede tega storila. "Težko se spomnimo primera, ko bi nekdo s tolikšno željo po sprevračanju vlog žrtve in izvajalca zločina poskušal krivdo za sodelovanje z okupatorjem neposredno zvaliti na pleča tistih, ki so se proti njemu borili," so zapisali.