Slovenija

Delničarji Certe Holdinga proti sovražnemu prevzemu

pk
19. 7. 2016, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Delničarji Certe Holdinga, ki jih je okoli 2300 in predstavljajo 54 odstotkov lastništva holdinga, še vedno ne vedo, koga zanima nakup njihovih delnic. A so prepričani, da se bodo do te informacije gotovo prebili.

Youtube
Miran Ciglič je eden od pobudnikov ustanovitve Cerkljanske civilne iniciative.

Imajo namreč pravico izvedeti, kdo bo upravljal z njihovo usodo, saj je Certa Holding eden najpomembnejših gospodarskih subjektov Cerkljanske; zagotavlja zaposlitev 800 ljudem. Bojijo se, da gre za sovražni prevzem in da to za njihovo gospodarstvo pomeni konec.

Kot smo že poročali, so delničarji izoblikovali civilno iniciativo, ki se trudi uresničitev takega scenarija preprečiti. Trenutno, kot nam pojasni eden od pobudnikov povezovanja, Miran Ciglič, krepijo svojo moč in zbirajo podporo delničarjev.

Na sodišča

V tem trenutku se ukvarjajo predvsem z dvema zadevama; želijo izvedeti, koliko delničarjev je že prodalo svoje delnice in komu. »Obrnili smo se na več koncev, a od nikoder do zdaj še nismo dobili podatka o kupoprodajah,« nam razloži sogovornik in doda, da bodo očitno morali preučiti možnost, da do teh informacij pridejo po sodnih poteh.

»Prišlo je do trenutka, ko se je treba pobrigati za usodo lastnine. Ko gre za prodajo neznanemu kupcu, je to znak za pozornost. Kaže, da bi se nekdo rad okoristil in obogatel. To so zgodbe, ki so iz preteklosti že precej znane,« poudarja sogovornik.

Nov nadzorni svet

V boju proti sovražnem prevzemu je pomemben mejnik zanje tudi Certina skupščina, ki naj bi bila konec poletja. »Na skupščini bi radi vodstvu postavili vprašanja v zvezi s poslovanjem, s skrbjo za delničarje, predvsem pa bi jih radi vprašali, zakaj niso zakonodaje in statuta posodobili tako, da do sovražnega prevzema, ki jim grozi, ne bi prišlo,« komentira Ciglič.

Njihov glavni cilj je izvolitev novega nadzornega sveta. Ta bi potem imenoval in odpokliceval člane uprave ter spremljal in nadziral njeno delo in rezultate. »Če to dosežemo, se naša zgodba šele začenja. Takrat bo namreč treba zastaviti dolgoročne načrte, ki gredo v smeri gospodarskega razvoja, višanja vrednosti cene delnic in zaposlitvenih možnostih ljudi,« poudarja sogovornik.