Ministrstvo za finance

Smerkoljeva je prevzela vajeti

J.P./STA
14. 7. 2016, 21.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj je včeraj prevzela začasno vodenje ministrstva za finance. Dosedanji minister Dušan Mramor, ki je v sredo iz osebnih razlogov nepričakovano odstopil s položaja, ji je zvečer predal posle in ji zaželel uspešno delo, so sporočili z ministrstva za finance.

STA
Alenka Smerkolj

Mramor je ob primopredaji poslov še enkrat poudaril, da je zelo zadovoljen z delom, ki so ga s sodelavci na ministrstvu opravili v nekaj manj kot dveh letih.

Med največjimi dosežki je izpostavil nadaljevanje javnofinančne konsolidacije, pospešitev gospodarske rasti in izboljšanje konkurenčnosti, dvig bonitetnih ocen, znižanje stroškov financiranja in sprejetje strategije upravljanja z državnimi naložbami.

Tako kot že v sredo, ko sta skupaj s premierjem Mirom Cerarjem javnosti sporočila novico o ministrovem odhodu, je posebej izpostavil, da je Slovenija letos spomladi po sedmih letih izšla iz postopka presežnega javnofinančnega primanjkljaja in si tako po njegovih besedah znova pridobila ekonomsko suverenost.

Zadovoljen je tudi, da je slovensko gospodarstvo v času dela trenutne vlade ustvarilo 25.000 novih delovnih mest, ki so jih po njegovih navedbah zasedli predvsem mladi.

Izrazito začasne narave

Smerkoljeva se je medtem Mramorju zahvalila za njegovo zavzetost, vztrajnost in odločenost pri vodenju ministrstva, ki ga po njeni oceni zapušča v dobri kondiciji. Tako kot že nekateri drugi ministri ga je tudi ona opisala kot trdega pogajalca, s katerim pa sta znala najti pot do skupnih rešitev.

"Cenim ga kot strokovnjaka, kot kolega, kot človeka, zato je težko stopiti v tako velike čevlje, pa čeprav le začasno," je povedala Smerkoljeva, ki je že v sredo poudarila, da bo njeno vodenje ministrstva izrazito začasne narave, saj bodo strateški in dolgoročni ukrepi počakali na novega ministra.

Kljub temu je zagotovila, da operativno vodenje do imenovanja novega ministra prevzema z vso delovno vnemo in odgovornostjo. "Vse svoje napore bom usmerila v to, da delo in projekti, ki so v teku, ne bodo zastajali," je dejala.

Do primopredaje je prišlo po tem, ko se je DZ danes dopoldne seznanil z Mramorjevim odstopom, počakati pa je bilo treba tudi, da se je ministrica vrnila iz Varšave, kjer se je skupaj z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom udeležila razširjenega srečanja ministrov Višegrajske skupine, pristojnih za gospodarstvo in kohezijsko politiko.