Koroška

Panika glede pitne vode

Sašo Avramovič
14. 7. 2016, 19.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Dravograjsko naselje Robindvor je v zadnjih dneh zajela epidemija prebavnih motenj in slabosti. Vzrok? Težave s pitno vodo, natančen vzrok pa za zdaj ni znan. Domačini so ogorčeni.

Arhiv Svet24
Na komunalno podjetje je v ponedeljek poklicalo nekaj občanov Robindvora in dejalo, da imajo prebavne težave.

Bralec nas je obvestil o težavah s pitno vodo v dravograjskem naselju Robindvor. Opisal je, da se je veliko tamkajšnjih stanovalcev začelo slabo počutiti že prejšnji četrtek, slabo počutje so spremljale tudi prebavne motnje.

Arhiv Svet24
Dravograjsko naselje Robindvor na levem bregu reke Drave.

Plaz kritik in komentarjev

Domačini so se začeli spraševati, kaj se pravzaprav dogaja z vodo, a odgovora nekaj dni niso prejeli. Usul se je tudi plaz kritik in komentarjev na facebooku. Eden od uporabnikov facebooka, ki živi v Robindvoru, je v ponedeljek zapisal: »Pohvale za našo komunalo. Voda na Robindvoru je onesnažena, ne pitna. Oglas dajo na radio in to je to, ne zaslužimo si, da nas obvestijo pisno po pošti. Zato vas prosim, da je ne pijete do preklica. Pa v vednost – 24 ur bodite pri radiih in poslušajte, kdaj bo preklic.« Dejal je, da je imela njegova celotna družina z nosečo ženo v zadnjih dneh veliko prebavnih težav in da je ženo odpeljal tudi na urgenco, saj je to za nosečnice velika zdravstvena težava.

Ukrep o prekuhavanju vode

Arhiv Svet24
Domačini so se začeli spraševati, kaj se pravzaprav dogaja s pitno vodo, a odgovora par dni niso prejeli. Usul se je plaz kritik in komentarjev na Facebooku

Le nekaj ur pred tem zapisom je na Javno komunalno podjetje Dravograd poklicalo nekaj občanov Robindvora in dejalo, da imajo prebavne težave: »Obstajal je sum, da je okužena voda, zato smo takoj povzeli ukrepe in smo v sredstvih javnega obveščanja (lokalni radio, spletna stran, KTV Dravograd, oglasna deska) objavili, da je treba vodo prekuhavati. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je takoj vzel vzorce pitne vode in jih poslal na analizo v Maribor, z namenom, da potrdimo ali ovržemo sum okužbe. Včeraj (predvčerajšnjim, op. p.) popoldne smo prejeli prve rezultate vzorcev s strani nacionalnega laboratorija, iz katerih je razvidno, da vzeti vzorec ne vsebuje bakterij fekalnega onesnaženja E. coli in enterokokov,« je pojasnila Marja Slavič, direktorica Javnega komunalnega podjetja Dravograd.

Predvčerajšnjim so znova vzeli vzorec in ga poslali na dodatno analizo na salmonelo, del vzorca pa so poslali tudi na Inštitut za mikrobiologijo v Ljubljani, na testiranje na norovirus. »Rezultati bodo znani v 48 urah. Zaradi tega ukrep prekuhavanja vode ostaja. Občani bodo obveščeni, ko bo ta ukrep prenehal veljati,« je zaključila.

Arhiv Svet24
Stavba Javnega komunalnega podjetja Dravograd, katerega direktorica je Marja Slavič.