Humanitarni tek

Matic je družinski sonček

Teja Kralj
14. 7. 2016, 18.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Mamica osemletnega Matica, Monika Prudič, pogovor začne kar z dejstvi: »Res je. Naša družina ima otroka s posebnimi potrebami, a to je dejansko sonček, ki naš vsakdan le polepša. Imamo ga neskončno radi in vsako delo z njim zavoljo njegovega napredka za nas ne pomeni nikakršnega trpljenja.«

svet24
Matic je s svojo družino osmi rojstni dan praznoval veselo.
Humanitarni tek časopisa Svet24 in Radia Aktual bo potekal 10. septembra v Piranu: tekli bomo za družine in njihove otroke, ki si zaslužijo našo pozornost, naklonjenost in seveda tudi pomoč. Tek bo združen z dnevom nordijske hoje, dodatno ga bomo popestrili še s cici tekom za najmlajše, ki lahko nemoteno uživajo v svobodi gibanja. Finančna sredstva bomo vse do konca leta zbirali z vašo pomočjo ali vašim prispevkom prek tekočega računa, poslanim SMS-sporočilom, nakupom tekaške majice, oddajo zahtevka za namenitev dela dohodnine ali plačilom prijavnine. Veseli bomo vsake vaše pomoči. Vabljeni!

Trpi pa seveda družinski proračun, saj različne terapije, zdravljenja in pripomočki prinašajo velike stroške, ki jih nikakor ne morejo pokrivati brez pomoči bližnjih in ljudi, ki so jim pripravljeni pomagati.

Poseben program

Matic že drugo leto obiskuje program na osnovni šoli v Postojni, ki je namenjen učencem z večjimi razvojnimi težavami in jim tako omogoča usposabljanje za čim bolj samostojno življenje. Ker ima nožno protezo in zato sam ne more v kombi, ga njegova mama dnevno vozi iz Cerknice v Postojno, kjer počaka štiri ure, da lahko po šoli odideta še na različne terapije, kot so delovna terapija, nevrofizioterapija, logoped, in če družinski proračun dopušča, še samoplačniške nevrofizioterapije.

»Matic ima poleg gibalne oviranosti tudi težji duševni zaostanek, obenem pa vrsto drugih diagnoz oziroma bolezni, ki v njegovem življenju predstavljajo določene ovire. Hrani se le skozi gastrostomo, torej skozi gumbek oziroma cevko, speljano direktno v želodec, ne govori in stvari tudi slabo dojema,« pravi Monika in obenem pojasni, da Matic kljub temu nekatere osnovne stvari le razume, doma pa so sporazumevanje le nekako speljali. Matic sicer lahko hodi, a zgolj s protezo in bolj na »kratke proge«, sicer pa se plazi le po ritki. »Kar se tiče zdravniške obravnave, redno hodi h kar enajstim specialistom, kot so kardiolog, endokrinolog, nevrolog in drugi, zato nas na pediatriji in v Soči zelo dobro poznajo,« doda Monika.

Drugo mnenje

Pred štirimi leti se je Matičeva družina s pomočjo sosedov, vaščanov, prijateljev, moževih sodelavcev in ostalih, ki so bili pripravljeni pomagati, v tujino odpravila po drugo mnenje. V Sloveniji so se zdravniki namreč odločili, da bi bilo Maticu nogo najbolje odrezati. »Tega nikakor nismo mogli sprejeti. Obiskali smo veliko tujih zdravnikov ortopedov, vendar na žalost nikoli nismo prišli do brezhibne hoje. Ker ima Matic težave tudi s srčkom, bi ga bilo prenevarno operirati v zahtevanem obsegu. Potreboval bi namreč kar 15 zaporednih operacij. Ker se nikoli ne vdamo, smo iskali druge rešitve. S pomočjo enega naših vodilnih ortopedov in ortopeda iz Avstrije smo prišli do ideje o podkolenčni protezi. Hoja ni popolna, vendar je našemu Maticu zagotovila vsaj delno mobilnost,« zadovoljna pove Monika, ki tako ne skriva veselja ob dejstvu, da se zdravstveno stanje vedno da izboljšati, če je le volja.

Predrage terapije

Da nogica ne bila veliko krajša od druge, je treba veliko telovaditi, zaradi strokovnosti pa so potrebne nevrofizioterapije. Otroku, ki ima protezo in kontrakturo kolena, pripada zgolj ena nevrofizioterapija na pet tednov, čeprav vsi specialisti pravijo, da bi moral imeti eno terapijo na dan. Matic lahko svojo nogo stegne zgolj do 90 stopinj. Vsaka nevrofizioterapija je več kot dobrodošla, a samoplačniške stanejo od 25 do 50 evrov na uro, kar si je seveda nemogoče privoščiti. »Ker je to za naš proračun previsok strošek, sem se že pred časom poglobila v učenje različnih vaj, da bi svojemu fantu kar se da pomagala, pa vendar jaz nisem terapevt,« še doda Monika.

»Raziskovalec« potrebuje nadzor

svet24
»Trenutno smo v obdobju, ko raziskuje svet okoli sebe, zaradi česar mora biti res pod neprestanim nadzorom.«

Matic je po besedah svoje mamice družinski sonček, ki je izredno srečen in kot večina ostalih otrok tudi zelo nasmejan. Ima dva starejša brata in vsi ga imajo neskončno radi. »Trenutno smo v obdobju, ko raziskuje svet okoli sebe, zaradi česar mora biti res pod neprestanim nadzorom. Ne razume še, da mu nekatere stvari lahko tudi škodijo.«

Čeprav imajo urnik zapolnjen z obiski različnih specialistov in izvajanjem terapij, pa je družina Prudič med seboj izredno povezana. »Vesela sem, da starejša otroka Matica sprejemata takšnega, kot je, vesela sem, da nas tudi okolica sprejema takšne, kot smo, še bolj pa sem vesela, da nam Matic prav vsak dan pokaže, kako zelo je srečen in uživa v življenju, ki mu je bilo dano. Res, da živi nekoliko drugačno življenje kot vsi mi, a pogosto veliko lepše, manj obremenjeno, predvsem pa manj zahtevno kot ljudje okoli njega,« zaključi Monika.