V. D. generalnega direktorja

Samo Fakin se poslavlja od ZZZS

J.P./STA
14. 7. 2016, 16.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Samo Fakin je potrdil, da zapušča mesto v. d. generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). S 15. septembrom bo postal predsednik uprave Thermana Laško.

sta
Odstopno izjavo bo upravnemu odboru ZZZS posredoval v petek.

Fakin je vodil ZZZS dobrih devet let, prvič je bil na čelo ZZZS imenovan leta 2007, drugič štiri leta pozneje. Nato je dobro leto opravljal funkcijo vršilca dolžnosti generalnega direktorja. Dvakrat se mu je namreč zalomilo v DZ, kjer ni dobil zadostne podpore za nov mandat, medtem ko sta ga upravni odbor in skupščina ZZZS podpirala.

Fakina namreč ni podpirala največja koalicijska stranka SMC, iz katere je tudi ministrica Kolar Celarčeva. Kot razlog so navedli vsebinska razhajanja oz. da hočejo na mestu prvega moža ZZZS človeka, s katerim bodo lahko izpeljali zdravstveno reformo.

Fakin je v izjavi dejal, da se je za odstop odločil, ker na ZZZS ne more več narediti tistega, kar bi rad, torej izboljšati nakupno moč javne zdravstvene zavarovalnice. "Celo več! Ministrstvo za zdravje predlaga, da bo zavod na pol ukinilo," je dejal. Kot problematično je tudi izpostavil, da z ministrico za zdravje MilojkoKolarCelarc ni mogel stopiti v kontakt niti za najnujnejše stvari.

V Thermani se mu je tako ponudila "priložnost, ki jo je zagrabil", je dejal. Tako bo nastopil mesto predsednika uprave družbe 15. septembra, medtem ko bo upravni odbor ZZZS o odstopu obvestil v petek, je še povedal.

Kolar Celarčeva želi Fakinu vse dobro v nadaljnji karieri

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc želi Samu Fakinu vse dobro v nadaljnji karieri. Ministrica verjame, da bo vse svoje managerske kompetence s pridom uporabil tudi na novi poziciji, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Fakina je namreč danes nadzorni svet Thermane Laško potrdil za predsednika uprave. To funkcijo bo začel opravljati 15. septembra, medtem ko bo odstopno izjavo upravnemu odboru ZZZS posredoval v petek.