Uradno

Theresa May postala nova britanska premierka

T.L./STA
13. 7. 2016, 19.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V svoji zadnji izjavi pred rezidenco na Downing Street 10 je Cameron v spremstvu soproge Samanthe in treh otrok pred tem dejal, da "ni bila lahka pot in da seveda vse odločitve niso bile pravilne".

Reuters
Theresa May pri kraljici.

Potem ko je David Cameron danes po šestih letih odstopil s položaja britanskega premierja, je kraljica Elizabeta II. na zasebnem sprejemu v Buckinghamski palači novo vodjo konservativcev in dosedanjo notranjo ministrico Thereso May uradno pozvala k oblikovanju nove vlade. 59-letna Mayjeva je s tem postala druga premierka v zgodovini države.

V svoji zadnji izjavi pred rezidenco na Downing Street 10 je Cameron v spremstvu soproge Samanthe in treh otrok pred tem dejal, da "ni bila lahka pot in da seveda vse odločitve niso bile pravilne", da pa verjame, da državo zapušča močnejšo.

"Moja edina želja je nadaljnji uspeh te velike države, ki jo imam tako rad," je dejal. Na poti v Buckinghamsko palačo je tvitnil, da mu je bilo v čast služiti državi, ki jo ljubi. V palačo je vstopil v spremstvu soproge in otrok. "Verjamem, da bo Theresa močna in stabilna voditeljica," je še dejal.

Cameron je pred tem danes še zadnjič nagovoril britanski parlament in odgovarjal na poslanska vprašanja v spodnjem domu parlamenta, kjer je poudaril, da bi morala Velika Britanija tudi po odhodu iz Evropske unije ostati tako blizu povezavi, kot je le lahko.

Cameron je napovedal svoj odstop kot vodja konservativcev in ministrski predsednik dan po referendumu 23. junija, na katerem so se britanski volivci izrekli za izstop države iz EU, medtem ko se je sam zavzemal za njen obstoj v povezavi. Vlado je vodil od leta 2010, stranko pa od leta 2005.