Zaskrbljeni domačini

Daljnovodi kar med hišami

pk
13. 7. 2016, 18.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Domačini iz Renč se že dolgo trudijo, da po njihovem kraju ne bi gradili skoraj dva kilometra dolgega dvosistemskega daljnovoda. Ta bi zanje predstavljal breme z več vidikov.

STA
Renčani si že dolga leta prizadevajo, da bi živeli v zdravem in varnem okolju, ne pa z daljnovodi na svojih dvoriščih.

Domačine najbolj skrbi vpliv daljnovoda na njihovo zdravje. »Vsi vemo, kaj za zdravje pomeni elektromagnetno sevanje,« pove Irena Komar, članica povezovanja krajanov v civilni iniciativi, ki se trudi, da gradnje daljnovoda po vasi ne bi bilo.

Na domačem pragu

Kot še pojasni, je skrbi v zvezi z umestitvijo daljnovoda še veliko. »Če bi obveljal ta plan gradnje, ki je zdaj v igri, bi imeli mnogi krajani daljnovod praktično pred hišo. Takoj, ko bi stopila iz svojega doma, bi že vstopila v njegovo območje,« pove sogovornica.

V vseh teh letih boja je domačinom uspelo dobiti že kar nekaj tožb, a kaže, da bodo zdaj morali streti najtrši oreh. Zadnji šok zanje je bila odločitev vlade, ki je izdala uredbo o državnem prostorskem načrtu (DPN), ki Elesu omogoča gradnjo 1,7 kilometra dolgega odseka daljnovoda prek Renč.

Je gradivo sporno?

Odločitev vlade jih bega, ker so prepričani, da so posegi, ki jih namerava izvesti družba Eles, d. d., nezakoniti in nedopustni. Med drugim v civilni iniciativi menijo, da naj bi bilo v gradivu, ki ga je vladi predložil Eles, mnogo napačnih podatkov in da vsaka odločitev, sprejeta na tej podlagi, ne more biti korektna.

Predvsem pa se jim zdi čudno, da je Agencija RS za okolje s sklepom, kot je razvidno iz dokumentov, ki nam jih pokažejo, odločila, da ni treba izvesti presoje vplivov na okolje in pridobiti novega okoljevarstvenega soglasja na novi DPN.

Komentar ministrstva

Civilna iniciativa se bo borila še naprej. Napovedujejo še več tožb, saj menijo, da bodo le tako zaščitili svoje interese.

Ministrstvo za okolje in prostor smo prosili, da se odzove na očitke domačinov. V svojem odgovoru pojasnjujejo, kaj je predmet sprejema DPN – rekonstrukcija dela starega enosistemskega daljnovoda, iz leta 1939, v dvosistemskega. Razlagajo tudi, kako so potekale aktivnosti v zvezi z daljnovodom po letu 2010. Omenjajo še javne razgrnitve osnutka DPN, v okviru katerih je lokalna skupnost lahko podala svoje mnenje.

Ministrstvo za okolje in prostor še zapiše, da so na podlagi sprejetih stališč domačinov traso dodatno optimizirali. »Sledila je izdelava predloga DPN, pridobitev mnenj nosilcev urejanja prostora k predlogu DPN in zaključek postopka priprave s sprejemom uredbe na vladi,« razložijo.

»Opravljena je bila tudi celovita okoljska presoja, na podlagi katere je bila marca 2016 izdana odločba, ki ugotavlja, da so vplivi plana na okolje sprejemljivi pod pogojem, da se izvedejo omilitveni ukrepi, ki so predlagani v okoljskem poročilu,« na ministrstvu komentirajo očitke civilne iniciative iz Renč na račun izvedbe presoje vplivov na zdravje in okolje.