Svet

Ustanovili sklad za boj proti nasilju nad otroki

G.G./STA
12. 7. 2016, 19.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Otroci so na sedežu Združenih narodov (ZN) v New Yorku skupaj s svetovnimi voditelji sklenili partnerstvo in ustanovili sklad za boj proti nasilju. Pobuda izpostavlja, da morajo ukrepi proti nasilju postati prioriteta javnosti, in poudarja kolektivno odgovornost. Po podatkih ZN po svetu vsakih pet minut zaradi nasilja umre en otrok.

Profimedia

Centri za nadzor in preprečevanje bolezni poročajo, da je v zadnjem letu ena milijarda otrok po vsem svetu doživela fizično, spolno ali psihično nasilje. Na svetovni ravni je eden od štirih otrok žrtev fizičnih zlorab. Skoraj ena od petih deklic je spolno zlorabljena vsaj enkrat v življenju.

Globalno partnerstvo proti nasilju nad otroki združuje vlade, fundacije, ZN, civilno družbo, akademike, zasebni sektor in mlade, ki si prizadevajo doseči nov globalni cilj: konec zlorab, izkoriščanja, trgovine z ljudmi ter vseh oblik mučenja in nasilja nad otroki, so v sporočilu zapisali v Skladu ZN za otroke (Unicef).

Do leta 2030 izkoreniniti nasilje

"Globalno partnerstvo proti nasilju nad otroki mobilizira ves svet," je povedal generalni sekretar ZN Ban Ki Moon in dodal:"Ni si mogoče zamisliti bolj smiselnega načina za uresničenje vizije agende 2030 za trajnostni razvoj." Vlade po vsem svetu so si zadale ambiciozne cilje za izkoreninjenje nasilja do leta 2030, ki so del ciljev trajnostnega razvoja, s pomočjo globalnega partnerstva pa bodo lahko pospešile programe, ki si prizadevajo za uresničitev teh ciljev.

"Vsak dan lahko v vsaki državi in v vsaki skupnosti najdemo primere nasilja nad otroki. Vse prepogosto je to nasilje sprejeto kot normalno, dovoljeno ali stvar zasebnega življenja posameznikov," je opozorila direktorica globalnega partnerstva Susan Bissell.

"Nasilje nad otroki je problem, ki si ga delijo vse družbe, zato si moramo deliti tudi rešitev," je dejal izvršni direktor Unicefa Anthony Lake, ki je hkrati tudi ustanovni sopredsednik sveta globalnega partnerstva. "Z zaščito otrok pred nasiljem ne le preprečujemo posamezne tragedije in podpiramo rast ter razvoj otrok, temveč tudi podpiramo trdnost in stabilnost njihovih družb," je poudaril.

V sodelovanju z Veliko Britanijo so ustanovili tudi sklad v podporo globalnemu partnerstvu. Britanska vlada je v sklad v sodelovanju z globalnim zavezništvom WeProtect prispevala 40 milijonov funtov, sredstva pa bodo usmerjena predvsem v izkoreninjenje spolnega izkoriščanja otrok na spletu.

Na otvoritvenem dogodku so se ministri iz Švedske, Mehike, Indonezije in Tanzanije zavezali k pripravi načrtov za boj proti nasilju nad otroki. Ti bodo upoštevali tudi vedenja in tradicije, ki omogočajo nasilje ter si prizadevali, da bi šole in druge institucije postale varen kraj za vse otroke. Hkrati bodo okrepili pridobivanje podatkov o nasilju nad otroki, so še zapisali v Unicefu.