Govor v SoHu

Trump o tem, kdo sta najbolj pokvarjena človeka na svetu

J.P./STA
22. 6. 2016, 19.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je v newyorškem SoHu v govoru napadel zakonca Clinton. Govor je nameraval imeti pred tednom dni, a mu je to onemogočil teroristični napad v Orlandu. Demokratsko predsedniško kandidatko je imenoval za svetovno lažnivko in krivdo za vse težave ZDA pripisal njej in njenemu soprogu.

Reuters
Donald Trump

Trump je govoril v SoHu, ker doma na peti aveniji pri Centralnem parku več ne sme, saj je prekoračil dovoljeno število zaprtij avle Trumpove stolpnice za javnost, zaradi česar je mesto New York že sprožilo preiskavo. Trump je lahko v času gradnje stolpnico povišal zaradi obljube, da bo avla odprta za javnost z redkimi izjemami za zasebne prireditve.

Govor proti Hillary Clinton in njenemu soprogogu Billu Clintonu je bil poln znanih očitkov, ki sta jih deležna že desetletja, vendar je bil podan brez kričanja in na umirjen nači ter z nekaj obtožbami, ki lahko padejo na plodna tla. Večinoma le pri republikanskih volivcih, ki jih je Trump začel izgubljati po rasističnih napadih na sodnika in samohvali po pokolu v Orlandu.

Njegove obljube za prvih 100 dni vladavine po zmagi na volitvah novembra lahko razveselijo le republikance. Obljubil je namreč imenovanje konservativnih sodnikov, ki bodo prepovedali umetno prekinitev nosečnosti in zaščitili orožje, odpravo zdravstvene reforme ter vseh okoljskih in drugih omejitve na proizvodnjo energije, reformo davčne politike v korist bogatih in imigracijski sistem z gradnjo velikega zidu in izgonom milijonov.

Reuters
Hillary Clinton, "svetovna lažnivka"

Trumpova zgodba, ki jo predstavlja volivcem, je, da sta zakonca Clinton najbolj pokvarjena človeka na svetu, ki sta kriva za vse težave, s katerimi se soočajo Američani, na račun katerih sta se desetletja bogatila. Zaradi tega morajo voliti njega, ki bo poskrbel za gospodarsko okrevanje. Med drugim bo odpravil sporazume o prosti trgovini, ki menda delajo v korist vsega sveta, le v korist Amerike ne.

Domnevni milijarder je ponovno pozval volivce socialističnega demokrata Bernarda Sandersa, naj se mu pridružijo pri reformah sistema, ki deluje le za bogate, torej tudi zanj. V njegovo bogastvo sedaj v ZDA sicer vse bolj dvomijo, ker ima njegova kampanja izjemno malo denarja v primerjavi s Clintonovo. Kljub trditvam, da si lahko kadarkoli nakaže milijone, tega še ni storil.

Kot je še dejal Trump, je Clintonova mirno spala leta 2012, ko so teroristi ubijali ameriške diplomate v Bengaziju, ogrožala je nacionalno varnost z uporabo zasebnega strežnika elektronske pošte, njen soprog je v času predsednikovanja popolnoma uničil in izropal srednji razred, sama kandidatka pa nenehno laže. Vmes je prebral še pismo ženske, ki ji je sina ubil nezakoniti priseljenec in njeno prepričanje, da bi morala Clintonova v zapor za vse zlo, ki ga je povzročila Ameriki.

Podobno, kot je obtožil Obamo

Tako kot je pred tednom dni obtožil predsednika ZDA Baracka Obamo, da je na strani teroristov proti Ameriki, je sedaj Clintonovo obtožil, da je njena politika v State Departmentu ustvarila Islamsko državo (IS) in ji pomagala pri rasti. Zaradi Clintonove naj bi umrlo več tisoč Američanov, skozi okno pa je šlo več tisoč milijard dolarjev.

Med drugim ji je očital tudi to, kar ji očitajo demokrati in zaradi česar jo je Obama leta 2008 premagal na volitvah. Njeno glasovanje za vojno v Iraku leta 2003, kar je Clintonova sama označila za napako. Ta glas, ki se je leta 2003 v času vsesplošne vere v iraško nevarnost zdel kot zanesljiva vstopnica za Belo hišo, se je nekaj let kasneje izkazal kot hudo breme na poti do cilja in je to še vedno.