Nemirna Francija

Vlada naj bi le dovolila četrtkove proteste v Parizu

M.K./STA
22. 6. 2016, 15.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Francoski sindikati so danes sporočili, da je vlada vendarle dovolila za četrtek načrtovani protestni shod proti reformi trga dela, potem ko so se danes dogovorili o alternativni poti protestnikov skozi Pariz.

Twitter
Do dogovora je prišlo nekaj ur po objavi policije, da bodo četrtkove proteste v Parizu prepovedali iz varnostnih razlogov.

Kot je sporočil Philippe Martinez iz levega sindikata CGT, so dogovor dosegli na pogovorih z notranjim ministrom Bernardom Cazeneuvom in študentskimi organizacijami.

Dovoljenje za demonstracije so dobili, potem ko so sprejeli predlog notranjega ministrstva glede spremenjene poti," je povedal Martinez na novinarski konferenci, na kateri je spregovoril v imenu sedmih sindikatov in študentskih gibanj, ki so sodelovali na omenjenem sestanku.

Dodal je še, da je notranje ministrstvo odobrilo tudi demonstracije prihodnji torek, na predvečer odločanja o predlagani reformi trga dela v senatu, zgornjem domu francoskega parlamenta.

Do dogovora je prišlo nekaj ur po objavi policije, da bodo četrtkove proteste v Parizu prepovedali iz varnostnih razlogov, potem ko so se demonstracije prejšnjo sredo sprevrgle v nasilne izgrede. Več sto zamaskirancev je tedaj napadlo policiste, ki so morali potem uporabiti vodne topove in solzivec. Ranjenih je bilo okoli 40 ljudi, več deset pa so jih aretirali.

Po teh izgredih je francoski predsednik Francois Hollande tudi v luči zagotavljanja varnosti na evropskem nogometnem prvenstvu, ki ga gosti Francija, in ob soočanju s terorističnimi grožnjami zagrozil s prepovedjo novih demonstracij.

Hollandova socialistična vlada poskuša doseči sprejetje reforme trga dela, da bi znižala visoko stopnjo brezposelnosti. A kritiki trdijo, da je reforma naklonjena interesom delodajalcev, zato so v zadnjih mesecih po državi potekali številni protesti in stavke.

Vlada vseeno napoveduje, da bo vztrajala pri reformi, ne glede na proteste. Zaenkrat je reforma že dobila zeleno luč v spodnjem domu parlamenta, senat pa bo na vrsti v torek.